JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Romania gir EU hodebry

EU er sterkt bekymret over utviklingen i Romania. Romanias statsminister Victor Pontas Brussel-besøk kan bli ubehagelig.

Statsminister Ponta er i Brussel i to dager og skal blant annet møte EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso, som har innkalt Ponta på teppet for å svare for seg.

Striden mellom den sosialliberale statsministeren og landets konservative president Traian Basescu fikk ingen klar løsning med avgjørelsen i Romanias grunnlovsdomstol tirsdag. Spørsmålet er likevel hva EU kan gjøre.

Riksrett

President Traian Basescu risikerer riksrettssak på bakgrunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF.

En folkeavstemning om saken skal holdes 29. juli. Romanias regjering ønsket på forhånd å endre stemmereglene slik at det som blir gjeldende er flertallet av de avgitte stemmene, ikke flertallet av alle med stemmerett.

Tirsdag besluttet grunnlovsdomstolen at en slik lovendring ikke er gyldig.

– Bare snakk

Likevel fortsetter politikere fra det regjerende sosialliberale partiet å fastholde sin egen tolkning av hva som gjelder. Victor Dobre, statssekretær i innenriksdepartementet og ansvarlig for folkeavstemningen, sa til nyhetsbyrået AFP at et regjeringsdekret som ikke krever noen bestemt deltakelse, fortsatt er det eneste som gjelder.

– Resten er bare snakk, tilføyde han. Flere andre regjeringspolitikere uttalte seg i samme retning.

– Les også: Romania bekymrer EU

EU har i senere tid fått leksjoner fra mange for å ha reagert for sent overfor kriser i medlemsland. Det gjelder blant annet finanskrisen i Hellas og de autoritære tendensene i Ungarn.

Romania og Bulgaria har vært problembarn for EU siden de ble med i 2007, og mange EU-diplomater innrømmer privat at de to statenes medlemskap var en brøler.

Ponta har vedtatt en rekke ekstraordinære lover og tiltak for å forenkle prosessen med å bli kvitt presidenten og uskadeliggjøre innvendinger fra grunnlovsdomstolen. Etter at domstolen mandag godtok nasjonalforsamlingens suspensjon av Basescu, trakk kanskje Ponta et lettelsens sukk. Det har ikke EU gjort.

– Vi har fortsatt mange spørsmål, sier en talskvinne for Barroso.

EU frykter at Ponta og hans regjering skal sette demokratiske kontrollmekanismer til side i sin kamp for å få Basescu fjernet fra presidentembetet.

Rettsstat?

Ikke minst tidspunktet for Pontas mange ekstraordinære utspill har overrasket EU. Kommisjonen forbereder for øyeblikket en rapport om rettsstaten og kamp mot korrupsjon og organisert kriminalitet i Romania.

I september skal EUs medlemsland også vurdere om Romania og Bulgaria kan bli med i det grenseløse Schengen-samarbeidet. Foreløpig har bare Nederland hatt innvendinger, men flere kan komme, blant annet fra Tyskland.

Prinsippet om rettsstat står høyt på listen over demokratiske prinsipper alle har sluttet seg til. EU kan i verste fall kan suspendere lands stemmerett i EU om de bryter disse prinsippene.

Personlig interesse

Den tyske utenlandskringkastingen Deutsche Welle skriver at det finnes en viss bekymring som skaper tvil om statsminister Pontas motiver for å bli kvitt den konservative presidenten.

Hvis den konservative presidenten erstattes med en sosialdemokrat, kan denne benåde tidligere statsminister og partifelle Adrian Nastase som soner en straff på grunn av ulovlig partifinansiering.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse