JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp-fokus på arbeidstid

Fredag åpner Fremskrittspartiets landsmøte og blant sakene som skal behandles er tre resolusjoner som omhandler arbeidsmiljøspørsmål.

torgny.hasaas@lomedia.no

Det resolusjonsforslaget som har fått størst oppmerksomhet er sendt inn av fylkespartiet i Nord-Trøndelag. Det foreslår en omfattende revidering av Arbeidsmiljøloven, noen har karakterisert det som en rasering av loven.

Men i tillegg til forslaget har også Fremskrittspartiets Ungdomsorganisasjon og Hordaland FrP fremmet forslag til revisjon av arbeidsmiljøloven. Alle tre forslagene krever at arbeidsmiljøloven revideres slik at det blir mulig å avtale såkalt «Nordsjøturnus» på den enkelte arbeidsplass.

Hordaland Frp påstår at «Tradisjonell turnus som i dag stort sett benyttes som metode for arbeidstidsplanlegging både innen helseforetakene og i de døgnbaserte tjenestene i kommunene, er en arbeidstidsordning som er utdatert.»

Diskusjonen om disse ordningene har tatt utgangspunkt i en diskusjon om ansatte i bofellesskap der beboerne blir utsatt for mange ulike ansatte hver dag. Fremskrittspartiets ungdom drar dette lenger og vil innføre dette også i sykehjem. «Det er ofte til beste for bl.a. eldre at de har én person å forholde seg til på et sykehjem i løpet av en dag. Av den grunn kan det være nyttig at man organiserer for eksempel eldreomsorg etter «Nordsjøturnus», der syke- og hjelpepleiere jobber mye i perioder og har lengre perioder fri», skriver de i forslaget.

Også forslaget fra Nord-Trøndelag tar utgangspunkt i arbeidstidsbestemmelsene. De skriver at «Mange virksomheter i Norge har behov for at arbeid utføres på andre tidspunkter enn det som er definert som "normalt" i arbeidsmiljøloven. Lovverket er lite tilpasset behovene i arbeidslivet». Også nordtrønderne ønnsker seg «Nordsjøturnus» i helse- og omsorgssektoren.

Men de vil gå videre og setter opp en hel smørbrødliste med endringer de ønsker seg i arbeidsmiljøloven:

– Det innføres en normalarbeidstid for alle arbeidstakere på 40 timer. Dvs. ingen yrkesgrupper skal i utgangspunktet ha kortere arbeidstid. Dette kan imidlertid avtales enten gjennom tariffavtale eller etter avtale med den enkelte.

– Det innføres et begrep om frivillig overtid. Dette innebærer at det i tariffavtalen eller med avtale med den enkelte kan fastsettes en utvidet "normalarbeidstid".

– Daglig arbeidstid kan være opptil 13 timer, etter avtale med den enkelte.

– Det innføres en "gjennomsnittberegning" på maks 65 timer i uken over en 3 måneds periode, likevel slik at den alminnelige arbeidstiden ikke overstiger 70 timer i noen enkelt uke.

– Overtid kan pålegges når det er "behov" for det.

– Det tillates opptil 400 timer overtid i året. (I dag 200 timer).

– Ingen bestemmelser om betaling for overtid. Avtalefrihet.

– Ingen bestemmelser for endring av arbeidsplan. I dag varsel 14 dager før.

– Ingen fastsettelse av hvor lang en pause skal være. Ikke krav på pause før etter 6 timer.

– Ukehvilen skal tilstrebes å legges til søndag. Ingen bestemmelser som gir rett til et visst antall søndager fri. Ingen begrensning for hvile yrker som kan utføre søndagsarbeid.

– Ingen begrensninger for hvile yrker som kan arbeide på natt.

– Tillate "nordsjøturnuser" i helse og omsorgsektoren som kan fremforhandles lokalt. Dette innebærer at de sentrale fagforbundenes vetorett mot alternative turnuser fjernes, og at godkjenning av alternative arbeidstidsordninger legges til Arbeidstilsynet.

Noen av punktene avslører at de ikke kjenner loven, for eksempel at de ikke kjenner til at arbeidsmiljøloven opererer med en normal arbeidsuke på 40 timer. Andre vil rasere dagens ordninger, for eksempel å innføre 13 ttimers arbeidsdag.

Det som er spesielt med forslagene til Frps landsmøte er at de i stor grad er sammenfallende med den resolusjonen som Høyre vedtok på sitt landsmøte sist fredag.

De to høyrepartiene ønsker «Nordsjøturnus» i helse- og omsorgssektoren og svekke innflytelsen til de sentrale fagforeningene.

Annonse
Annonse