JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hevder seieren er nær

De syriske opprørerne øyner seier som følge av offensiven de har startet mot hovedstaden Damaskus.

– Helt urealistisk, mener en dansk ekspert.

Regimet tok tirsdag i bruk stridsvogner og kamphelikoptre mot opprørere i flere bydeler i Damaskus, ifølge aktivistene i Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som er basert i London.

En aktivist som kaller seg Omar, forteller at regimestyrker ble slått tilbake av Den frie syriske hæren (FSA) da de forsøkte å storme forstaden al - Qaboun, ifølge nyhetsbyrået AFP.

FSA hevder at de skjøt ned et av kamphelikoptrene i kampene om al - Qaboun. En FSA-offiser opplyser at helikoptrene flyr i lav høyde, og at det er lett å treffe dem med antiluftskyts.

Bydelene al - Midan og al - Hajar al - Aswad blir ifølge andre aktivister utsatt for et enormt bombardement fra regimet, men holdes fortsatt av FSA.

«Seieren er nær»

Talsmann for FSAs felleskommando, Kassem Saadeddine, hevder at «seieren er nær» etter at opprørerne startet offensiven som går under navnet «Damaskus-vulkanen og Syrias jordskjelv».

– Vi har flyttet kampene fra provinsene rundt Damaskus til hovedstaden selv. Planen for å ta kontroll over byen er klar. Vi har bare lette våpen, men det holder. Vær forberedt på overraskelser, sier Saadeddine.

FSA opplyser at offensiven ble satt i gang mandag, som et svar på «massakrene og de barbariske forbrytelsene» Assad-regimet har begått.

Det Muslimske brorskap i Syria manet samtidig alle syrere til å støtte opprørerne i «den avgjørende kampen» om hovedstaden.

– Politisk retorikk

Det meste av Damaskus har vært avskjermet fra den brutale volden i Syria de siste 16 månedene, til tross for at 17.000 mennesker ifølge aktivistgrupper er blitt drept.

For bare et par måneder siden proklamerte Assad-lojalister høylytt på kafeer i sentrum av byen at det så å si ikke var noen kamper å snakke om noe sted i landet, skriver den britiske avisen The Telegraph.

Nå er skuddsalver hørbare fra de samme kafeene, røyk stiger opp mot himmelen, og helikoptre svirrer over den syriske hovedstaden.

Både opprørere og aktivister mener at de siste dagers kamper i Damaskus er et vendepunkt i borgerkrigen. Det er imidlertid ikke realistisk, mener Lars Cramer - Larsen, major ved Forsvarsakademiet i Danmark.

– Det er politisk retorikk. Jeg tror ikke opprørshæren er i stand til å erobre Damaskus. Det blir ikke en militær løsning på konflikten. Det krever en innsats fra det internasjonale samfunnet, sier Cramer - Larsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Annan møtte Putin

Russland har så langt ikke villet støtte Vestens løsning på borgerkrigen, og spesialutsending Kofi Annan har reist til Moskva for å forsøke å få president Vladimir Putin på gli.

Putin sa før tirsdagens møte at Russland ville gjøre «alt» for å støtte Annans avsporede fredsplan.

– Helt fra begynnelsen har vi støttet din innsats for å gjenreise freden, og det vil vi fortsette med, påpekte Putin.

Det er imidlertid lite som tyder på at Russland vil gi grønt lys for en kapittel 7-resolusjon i Sikkerhetsrådet, noe mange vestlige land har tatt til orde for.

– Kan ikke tvinges

Storbritannia har foreslått å iverksette FN-paktens kapittel 7 dersom Assad ikke gjennomfører sekspunktsplanen han godtok i mars, innen ti dager. Men Russland sier det ikke er aktuelt å støtte britenes forslag.

Geir Ulfstein, jussprofessor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, forteller at det ikke finnes noen formell måte å tvinge Russland til å gå med på en kapittel 7-resolusjon.

– Men dette er jo politikk, og Sikkerhetsrådet er et politisk organ, så her anvender man det man kan av press – det er ikke uvanlig, sier folkerettseksperten. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse