JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stiller krav til politiet

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum vil stille krav til stipulert utrykningstid for politiet.

kjell.werner@anb.no

– I hjemkommunen Stange bør politiet eksempelvis være på plass etter et kvarter eller 20 minutter, sier landbruksminister og Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Som leder av Senterpartiets programkomité foreslår han nå et konkret krav til responstid for politiet i partiets nye program for neste stortingsperiode.

– Politidirektoratet stiller seg riktignok skeptisk til et slikt krav, men jeg mener likevel det er viktig å gi befolkningen en større trygghet for når de kan forvente av politiet er på plass. En stipulert responstid vil naturlig nok måtte differensieres ut fra geografiske forhold. Vi må kunne forvente at politiet er raskere på plass i Oslo sentrum enn inne på Finnmarksvidda, sier hedmarkingen Vedum.

– Les også: Vil ikke bli Sp-leder

– Kravene til responstid må ha realisme i seg. Samtidig må vi sette et press på politiet til å forbedre seg. Det er ikke akseptabelt at politiet komme på et åsted etter både ambulanse og brannbil. Kort responstid betyr mye mer for folk enn antall lensmannskontorer og størrelsen på politidistriktene. Et viktig mål med den siste politireformen var jo å frigjøre mer synlig og operativt politi. Nå må vi gå videre og se hvordan innholdet i tjenesten kan bli enda bedre, poengterer han.

Han viser til at flere av våre naboland han krav til hvor fort politiets folk skal være på plass ved en ulykke eller alvorlig hendelse.

– Det er også en svakhet at det ikke engang finnes konkret måling og statistikk for hvor lang responstid det er på det norske politiets uttrykninger. Det må vi i det minste få, sier Sp-nestlederen som nå har hytteferie på Hvaler i Østfold. Vedum er opptatt av at det må være kriterier for hvor fort politiet kan være på plass både via politibil, båt og helikopter.

Beredskapen

– Også kriteriene for responstid fra ambulanser bør klargjøres. Vi må få en gjennomgang av hele akuttberedskapen i landet vårt. Norge er et tungvindt land i så måte på grunn av store avstander og mange uveisomme områder. Da er det viktig at folk flest føler trygghet. De grufulle ugjerningene 22. juli i fjor viser at vi må være bedre forberedt. Det norske samfunnet er sårbart. Det er viktig å ha beredskap og relevant responstid i hele landet, sier Sp-politikeren.

Han viser til at 22. juli-komiteen har tatt opp problemstillingen om krav til responstid, men her ble det ikke konkludert.

– Senterpartiet løfter derfor dette spørsmålet inn i vår programkomité, forklarer Vedum. (ANB)

Annonse
Annonse