JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil avkriminalisere hiv

Det bør ikke være straffbart å smitte noen uaktsomt med hiv, mener Aps Håkon Haugli og Høyres Bent Høie, begge profilerte homofile politikere.

I dag kan man risikere å bli dømt til inntil tre års fengsel for uaktsomt å overføre hivsmitte eller utsette en annen for fare for å bli smittet. Ifølge straffelovens paragraf 155 trenger man ikke å ha smittet noen for å bli straffet; det holder om det viser seg at du er hivsmittet, og har hatt ubeskyttet sex.

Både Høie og Haugli mener denne paragrafen må bort, skriver Klassekampen.

– Denne loven hindrer testing og åpenhet om hiv og aids og virker dermed mot sin hensikt. Derfor vil vi i Aps homonettverk fjerne den, sier Håkon Haugli, stortingsrepresentant og leder for nettverket.

– Les også: Aids på retrett

– Jeg er helt enig med Haugli i at denne loven må endres, sier Bent Høie som er komitéleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Høie presiserer at Høyre ikke har tatt stilling til loven ennå, men med SVs vedtak om å støtte kravet om å fjerne paragrafen, vil det være solid flertall på Stortinget for lovendring dersom Høie og Haugli vinner fram i sine partier.

Et regjeringsoppnevnt utvalg som skal vurdere lovverket, skal avgi sin innstilling 1. oktober. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse