JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slåss for SVs framtid

SV-leder Audun Lysbakken må stanse fallet.

Lysbakken beskriver sitt oppdrag slik: Stanse fallet, vinne de nødvendige tideler for å sikre mandater på Stortinget i 2013 og så begynne det møysommelige arbeidet med å gjenreise partiet.

Bergenseren lar seg ikke skremme av dommedagsprofetiene, i hvert fall ikke utad. Han er ikke den som depper av dårlige tall på meningsmålingene. Selv om TV 2 i juli viste en måling helt nede på 3,3 prosent, noe som ville sendt så godt som hele gruppa ut av tinget.

– Les også: La fram SV-planen

Lysbakken innrømmer at SV fortsatt, etter sju år i posisjon, sliter med å få de gevinster ut av regjeringssamarbeidet som partiet synes det fortjener.

– Vi har ennå ikke lært oss hvordan vi skal samarbeide med Ap, vår største konkurrent når det gjelder velgere, og samtidig gå fram i valg selv. Men det er mulig, både å sitte i regjering og øke egen oppslutning. Det skal vi vise når den endelige meningsmåling blir gjort, den på valgdagen. Vi har ett år på oss til å knekke koden, sier SV-lederen.

– Les også: – Kast barnevernsmodellen

Lysbakken har ferie, etter noen ukers pappaperm, og lader opp til høsten. Samtidig arbeider han og partiets organer intenst med et nytt program. Partiet skal brette seg ut og favne videre. Han ser rom for vekst for de små partnerne som strever i Aps skygge.

Mye på spill

Appellen til alle som har en halvglemt SV-er innabords, men som av ulike grunner sitter på gjerdet eller stemmer Ap, er dødsens alvorlig. Mye står på spill. Lysbakken vil ikke dvele ved apokalyptiske utfall, men tviholder på det positive, det som er mulig.

– Les også: Vil holde kjedene i ørene

– Vi må kort og godt hanke inn flere SV-velgere. Størrelse er avgjørende. Det er ikke nok å tro at regjeringen holder, bare mange nok stemmer Ap. Ryker det for SV, er det over og ut for det rødgrønne flertallsprosjektet. Vi får da en Høyre/Frp-regjering med en politikk som vil omgjøre samfunnet på en måte vi i dag ikke aner omfanget av. Norge står ved en skillevei. SV trengs mer enn noensinne, advarer Lysbakken.

– Les også: Enighet om klimaforlik

Han tolker ikke den ubønnhørlig nedadgående kurven som SV har opplevd siden partiet fikk regjeringsmakt i 2005, som et uttrykk for at velgerne er gått lei, at magien og entusiasmen er borte og at partiet er blitt overflødig.

- Det er plass til et parti til venstre for Ap. Det er også nødvendig i kampen for miljø og rettferdighet. SV har satt sitt tydelige preg på flere tunge regjeringssaker, sier partilederen.

Ny politikk

Han har oppskriften klar: Partiet må fornye seg, bringe ny politikk til torgs. Det er ingen snarveier til økt oppslutning. Skiftet av leder og statsråder er ikke noe magisk grep alene.

– Vi må tydeliggjøre forskjellen på en regjering med og uten SV. Jobbe seigt og tålmodig for det vi tror på. Det er til sjuende og sist den eneste løsningen for et politisk parti. Vi vil kjempe for en grønnere miljøpolitikk og en rødere politikk for utjevning og rettferdighet. Jeg tror det er langt flere som er enige i det, enn de 3-4-5 prosentene som sier de vil stemme SV, sier Lysbakken fortrøstningsfullt.

Han presiserer at det er stor politisk forskjell på SV og Ap i miljøsaker, i hvor radikale grep man skal ta i næringspolitikk, i utjevningspolitikken og i spørsmål knyttet til flyktninger og integrering.

Partilederen tror SV skal klare å hamre dette inn i løpet av året som gjenstår. SV har vært ute en vinternatt før og blir ikke lammet av dårlige målinger.

– Jeg husker tider med ekstremt dårlige målinger også før vi gikk i regjering. Det er ikke slik at årene i opposisjon var et sammenhengende lykkeland for SV. Så vi blir ikke satt ut av lave målinger, men vi kan være her over lang tid, sier Lysbakken.

Programarbeidet er selve multiredskapet for langsiktig gjenoppbygging og vekst, slik at SV aldri igjen skal havne i denne dødens posisjon. Å kare seg gjennom valget med et anstendig resultatet er ikke slutten, men snarere begynnelsen på SVs nye liv. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse