JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vanskelig å få hjelp fra Forsvaret

- Jeg klarer meg ved å se løsninger og være åpen overfor mine nærmeste, forteller en soldat som var i utenlandstjeneste.

Han hadde vansker med å få hjelp fra Forsvaret.

Kosovo- og Afghanistan-veteranen ønsker å være anonym. Han beskriver en situasjon hvor fastleger har vist til Forsvaret, som igjen har vist ham tilbake til det sivile.

– Les også: – Vil slite etter Afghanistan

I 2006, flere år etter utenlandstjenesten, kjente han at noe var som det ikke skulle være.

– Aktivitetsnivået ble høyt, og jeg hadde problemer med å roe ned. Samtidig opplevde jeg store utfordringer med å sove, og de gangene jeg sovnet, kunne jeg ofte våkne opp med mareritt, eller med en panikkfølelse, og tenke «jeg må bort», sier han til NTB.

Anbefalte Forsvaret

Fastleger han var i kontakt med, anbefalte ham å kontakte Forsvaret.

– Terskelen for å kontakte Forsvaret var i utgangspunktet høy, men siden dette påvirket livskvaliteten i såpass stor grad, følte jeg at jeg ikke hadde noe valg, sier den tidligere yrkessoldaten.

– Les også: Afghanistan-soldater hedret

I 2008 og 2009 gjorde han flere forsøk på å få tak i noen i Forsvaret som kunne hjelpe, og han beskriver det som å bli henvist i det uendelige. Etter hvert fikk han tips om den nyetablerte veterantjenesten i Forsvaret, en ordning han roser. Derfra ble han vist til Nasjonal Militærmedisinsk Poliklinikk (NMP).

– Der kunne de tilby time to måneder etter. Dette godtok jeg ikke, og jeg krevde å få time. I journalen står det at «veteranen virket frustrert og desperat i telefonen», og jeg ble deretter ført opp på en prioritert time, forteller han.

Behandling

Derfra var veien ganske kort til utredning og behandling. Etter et snaut år var behandlingstiden Forsvaret kunne tilby, brukt opp, noe som kom brått på.

Utredningen konkluderer med at veteranen har diagnosen posttraumatisk stressyndrom, men at NMP ikke hadde kapasitet til å gi et fullverdig behandlingstilbud.

Den tidligere utenlandssoldaten mottar fortsatt psykologhjelp, etter å ha ordnet med overgangen til behandling i det sivile selv.

– I hele perioden har jeg vært i full jobb, og jeg synes det er synd at jeg må ta meg fri fra jobben for å motta behandling. Ønskesituasjonen er at Forsvaret kunne ha et tilbud for eksempel på kveldstid, slik at man slipper å ta seg fri fra jobb eller finne på unnskyldninger for å avbryte arbeidsdagen, mener han.

– Bedre i dag

Han har inntrykk av at informasjonen om hvor man skal ta kontakt i dag virker mye bedre enn for et par år siden. Blant annet er det mer informasjon å finne på Forsvarets nettsider.

– Men behandlingstilbudet bør bli bedre, sier den tidligere yrkessoldaten.

Samtidig berømmer han Veteranforbundet SIOPS. Det var først etter å ha kommet i kontakt med dem og fått advokathjelp at han fikk innvilget søknadene om yrkesskadeerstatning og billighetserstatning.

– Det handler om å ha noen som forstår systemet. Og det følte jeg overhodet ikke jeg fant i Forsvaret, forteller veteranen. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse