JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandrere mer mobile arbeidstakere

Innvandrere som nylig har kommet til Norge virker ikke like stedbundet som nordmenn. Dette er positivt for arbeidsmarkedet, mener forskerne Marianne Røed og Pål Schøne ved Institutt for samfunnsforskning.

De har undersøkt hvordan innvandring påvirker det norske arbeidsmarkedet. Og de finner at regionale forskjeller i det norske arbeidsmarkedet jevnes ut på grunn av innvandreres vilje til å flytte på seg, ifølge forskning.no

- Innvandring bidrar til en mer effektiv fordeling av arbeidsressurser mellom fylkene i Norge. Innvandrere som kommer hit er oppmerksomme på regionale muligheter og flytter ofte til fylker med lovende arbeidsmarked, sier Røed.

Les mer om undersøkelsen gjengitt i artikkelen «Does immigration increase labour market flexibility» hos forskning.no.

- At innvandrere frivillig flytter seg fra en region til en annen som følge av lønnsnivå og arbeidsledighet, kompenserer for de innfødtes lavere flytteiver, sier Schøne.

Etter åtte til ti år i landet slår også innvandrere seg til ro, med familie, hus og sosiale nettverk. Da er de ikke lenger like tilbøyelige til å flytte. Likevel fortsetter innvandrere å bidra til en effektivisering av arbeidsmarkedet.

- Det er en kontinuerlig strøm av innvandrere til Norge, så at noen velger å slå seg til ro etter en lengre periode i landet forandrer ikke situasjonen nevneverdig, sier Røed, som mener denne mobiliteten er positivt i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

Annonse
Annonse