JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår tilbake mot sinte menn

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer mot å tro at kvinnekampen er vunnet én gang for alle.

Hun ser klare likhetstrekk mellom Krekar, Breivik og bloggeren Eivind Berge.

– Når det bygger seg opp syke historiske fortolkninger, så må man kjempe imot og tilbakevise dem. Det er noe av det vi lærte av 22. juli, sier hun til NTB.

– Det er skummelt å bagatellisere og flire av menn med slike holdninger. Vi må ta det de sier på alvor og ikke tillate oss å tro at kvinnekampen er over. Det er ikke mye historisk kunnskap man trenger for å tilbakevise det de kommer med, sier Grande.

Ifølge Venstre-lederen er mulla Krekar, Anders Behring Breivik og Eivind Berge likere enn man kanskje skulle tro.

– Det er to ting som kjennetegner ekstremister: At individet ikke har noen verdi og at de er villige til å gripe til vold. Drømmesamfunnet til Krekar, Breivik og Berge er helt likt og de deler synet på kvinnens rolle.

Ingen sympati

I kjølvannet av terrorrettssaken og varetektsfengslingen av bloggeren Eivind Berge har mange spurt seg om veien til likestilling er brolagt med sinte, frustrerte menn, avmaskuliniserte og marginaliserte. Men i den grad norske menn føler seg tilsidesatt og overkjørt, får de ingen sympati av Venstre-lederen.

– Det er ingen grunn til at norske menn skal føle seg marginalisert. Det viser enhver analyse av maktforholdene i samfunnet, sier Grande. Hun erkjenner likevel at enkelte har vondt for å akseptere det moderne kjønnsrollemønsteret.

– Man kan jo reflektere litt over andelen norske menn på bygdene som henter ektefelle i utlandet. Ikke for å fordømme noen, men disse mennene har kanskje et annet bilde av hva som er det gode ekteskap enn mange norske kvinner har, sier hun.

Feminist

Venstre-lederen har vært opptatt av kvinnesak og feminisme i hele sitt politiske liv og kaller seg selv liberal feminist.

– Det er ikke alt hva andre feminister står for som jeg kjenner meg igjen i, sier Grande, som mener venstrefeministene er altfor opptatt av hvem som gjør hva på kjøkkenet.

– Likestilling handler om mye mer enn husstell og omsorg for barn. Det er mye som er grunnleggende urettferdig i lovverket vårt. For eksempel er alle måter som menn blir forfulgt på, akseptert som asylgrunn. Slik er det ikke for kvinner. Kvinner som har jobbet for motstandsbevegelsen i Eritrea, får ikke asyl i Norge selv om de er blitt utsatt for gruppevoldtekter av politiet. I stedet får de beskjed om å reise hjem og anmelde forholdet fordi det anses som kriminalitet og ikke forfølgelse.

– Kvinner får dessuten mye sjeldnere familiegjenforening enn menn. De mistenkes langt oftere for å ha inngått proformaekteskap, sier hun.

Tror på valgseier

Også de borgerlige feministene finner Grande grunn til å kritisere. Venstre-lederen mener det er naivt å tro at likestillingen vil gå sin gang uten kvotering og statlige reguleringer.

– Kvinner er rå på å ta monopol på barna. Hvis mannfolka skal ha en sjanse, må de ha en egen pappakvote. Jeg ser stadig vekk at damer stjeler permisjonstid fra menn, sier hun.

Grande har mellomfag i historie og unnslår seg sjelden fra å vise til den rike historien til landets eldste parti når hun snakker om politikk.

– Venstre innførte kjønnskvotering som første parti. Det skjedde da Eva Kolstad var leder. Og Kolstad var i motsetning til hva venstresidens politikere synes å tro, Norges første kvinnelige partileder.

Grande stålsetter seg nå for den lange valgkampen. Drømmen om en ny regjering av partiene fra Bondevik II-regjeringen har hun ikke gitt opp - selv om Fremskrittspartiet avviser en slik løsning.

– Jeg tror det blir et skifte og at det blir plass til Venstre. En norsk regjering uten støtte i sentrum er utenkelig, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse