JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Positivt av Hareide

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener at borgerlig regjeringssamarbeid er brakt et skritt nærmere realisering med de siste uttalelsene til KrF-leder Knut Arild Hareide.

Til Dagsavisen sier Hareide at KrF ikke vil gå inn i en regjering uten at partiet får reell innflytelse og kan gjøre en reell forskjell. Han presiserer at KrF vil ha regjeringsskifte og at det er uaktuelt å støtte den rødgrønne regjeringen.

I Høyre oppfattes dette som at Hareide lander på den formuleringen som Venstres Trine Skei Grande bruker, nemlig at borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering.

Sanner er klar over at KrFs landsstyre først i midten av september skal vedta hvordan partiet ser på regjeringsspørsmålet, men han synes likevel Hareides uttalelser er avklarende.

– Les også: Nekter å bli «blå gisler»

– Jeg oppfatter Hareides utspill som positivt. Det er opplagt at han ønsker et regjeringsskifte. Høyre tar ikke KrF for gitt. Det er selvsagt at partiet ønsker innflytelse, sier Sanner til NTB.

Nestlederen sier Høyre har lang erfaring i å samarbeide med KrF, og at partiet ikke har til hensikt å gjøre noen til gissel i en borgerlig regjering. Han vil ikke kommentere sannsynligheten for at Høyre og Frp vil få flertall alene, og dermed ikke trenge KrF, eller Venstre for den saks skyld.

– Vi ønsker et så bredt samarbeid som mulig. Valget vil så vise hvem som faktisk går inn i en ny regjering, sier Sanner.

Han mener det er en helt ny situasjon, i og med at både Venstre og KrF klart signaliserer at de ønsker et regjeringsskifte. Forut for valget i 2009 blokkerte daværende Venstre-leder Lars Sponheim for et borgerlig samarbeid ved å komme med sin berømte uttalelse «heller Jens enn Jensen».

– Les også: – Regjeringsstrategi ligger fast

Frp-leder Siv Jensen leser Hareides uttalelse som et ønske om regjeringsskifte. Hun mener at KrF fortsatt er i en fase der partiets organer skal bestemme hvordan et kommende regjeringssamarbeid på borgerlig side skal håndteres.

– Dette er et signal om at KrF ønsker å skifte ut den sittende rødgrønne regjeringen. Så får vi avvente partiets standpunkt, sier hun til NTB.

Frp-lederen har forståelse for at KrF ikke vil være «til pynt», men ha reell innflytelse i et eventuelt regjeringssamarbeid, enten det nå er deltakelse eller en form for støtte til et borgerlig prosjekt.

– Hvis jeg skal gi meg i kast med en ytterligere fortolkning av Hareide, vil jeg si meg enig med Sanner i at borgerlig regjeringssamarbeid er brakt et skritt nærmere virkelighet. Men vi må som sagt avvente partiets betingelser, sier Jensen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse