JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO: Frivillige pendlere skal ikke ha bortetillegg

Arbeidere som selv velger å bo langt unna arbeidsstedet kan ikke få bortetillegg og reisedekning. Det var budskapet fra NHO-advokatene i rettssaken om polske innleides vilkår på norske verft.
NHO-advokatene Nina Melsom og Silje Stadheim Almestrand.

NHO-advokatene Nina Melsom og Silje Stadheim Almestrand.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

LO og NHO er grunnleggende uenige i tolkningen av reisebestemmelsene.

Slik slo NHO-advokat Nina Melsom an tonen i Arbeidsretten, i saken der Fellesforbundet har stevnet bemanningsfirmaet Brødrene Langset. Firmaet mener deres polske arbeidere ikke kommer inn under reisebestemmelsene i Industrioverenskomsten, og derfor ikke har krav på dekning av utgifter til reise, kost og losji – eller utbetaling av det såkalte utenbystillegget på 20 prosent av timelønna. Utenbystillegget skal gi når arbeidet krever at man overnatter borte fra hjemmet.

Måten Brødrene Langset har unngått å utbetale reisedekning og bortetillegg er ved å ansette arbeiderne ved en underavdeling med adresse ved porten til det verftet de til enhver tid har hatt oppdrag ved. Det har variert hvor arbeiderne har hatt oppdrag.

LES OGSÅ: – EN MODELL FOR Å SLIPPE Å BETALE

NHOs påstand

Mens LO og Fellesforbundet krever at Brødrene Langset legger om praksisen og begynner å betale sine polske arbeidere som reisefolk, la NHO ned påstand i dag om bedriften frifinnes. De mener at deres tolkning av tariffavtalen må gjelde, og at Brødrene Langset derfor ikke har noen ulovlig praksis.

– Spørsmålet er om de ansatte i Brødrene Langset er på arbeid utenfor bedriften. Vårt svar på det det nei, ikke så lenge de utfører arbeid på arbeidsstedet som er angitt i kontrakten, understreket Nina Melsom.

Derfor brukte NHO mye tid i retten på å argumentere for at en underavdeling må regnes som bedriften arbeiderne jobber på.

– Rettesnoren må være at bedriften er den ansattes avtalte arbeidssted, der verdiskapningen skjer, sa Melsom.

LO mener at det må være hovedkontoret i Molde som regnes som bedriften, og at Brødrenes Langsets måte å ordne sin virksomhet på er en illojal omgåelse av tariffavtalen som har økonomiske motiver.

NHOs ønsker er at dersom Arbeidsretten kommer fram til at arbeiderne faktisk utfører arbeid utenfor bedriften, skal de likevel ikke komme inn under reisebestemmelsene i tariffavtalen. For da må de regnes som «inntatt på arbeidsstedet» - noe som gir unntak fra retten til reisedekning og utenbystillegget.

Frivillige pendlere

Firmaet Brødrene Langset rekrutterer mange av sine arbeidere i Polen. NHOs advokater mener det ikke kan være slik at reisedekning og utenbystillegg skal utbetales når arbeidere hentes inn. Det er en frivillig sak om man vil ta arbeid i Norge, så arbeiderne må være sendt ut av bedriften i kraft av bedriftenes styringsrett for at man skal ha krav på reisedekning og utenbystillegg.

– Meningen kan ikke være at frivillige pendlere alltid skal få et tillegg i lønn på 20 prosent, i motsetning til de som bosetter seg i nærheten. Verken Industrioverenskomsten eller allmenngjøringsforskriften på verftene gjelder når arbeidstakerne selv har valgt å bo langt unna arbeidsstedet, sa Melsom.

Hun understreket også at utenbystillegget er så høyt som 20 prosent av timelønna, og derfor bare skal gjelde når man er i en spesiell og avvikende arbeidssituasjon – ikke i normalsituasjonen.

Nytt arbeidssted, ny kontrakt

NHOs andre advokat, Silje Stadheim Almestrand, forklarte retten at underavdelingene i Brødrene Langset ikke bare ble etablert av økonomiske motiver.

– De ble startet opp på steder der selskapet har hatt jevnlige oppdrag siden 1990-tallet. Det er en stedlig representant, verktøylager, tillitsvalgte – og det er ikke registrert noen protester verken fra ansatte eller Fellesforbundet før vi fikk dette søksmålet, sa Almestrand.

Hun pekte også på at Fellesforbundet hadde tatt initiativ til å etablere tariffavtale med avdelingene.

– Det skal være slik at korte oppdrag på andre avdelinger enn der man har ansettelse skal utløse reisebestemmelsene. Er det av lengre varighet får arbeiderne tilbud om ny ansettelse på det nye stedet. De har jo ingen plikt til å si ja til det, sa Almestrand.

Meningen kan ikke være at frivillige pendlere alltid skal få et tillegg i lønn på 20 prosent

Nina Melsom, advokat NHO

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse