JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser norske investorer

Morselskapet til Sydvaranger Gruve AS sonderer terrenget for et mulig salg. Et indisk og et russisk selskap har lagt inn bud. Hovedtillitsvalgt for gruvearbeiderne, Henning Bråten, etterlyser norske investorer.

ane.borrud@lomedia.no

Det sveitsiskbaserte investeringshuset Prominvest ønsker å kjøpe Sydvaranger Gruve fra eierne i det børsnoterte australske selskapet Northern Iron. Det er russiske investorer som står bak budet, skriver Barents Observer.

I mai i år rapporterte nettstedet at det indiske selskapet Aditya Birling Group la fram et bud på mellom 1,05 og 1,20 Euro per aksje. Da Northern Iron ikke aksepterte dette, høynet indierne tilbudet til 1,19 euro per aksje i slutten av juli.

Bør kjenne sin besøkelsestid

Hovedtillitsvalgt i Sydvaranger Gruve, Henning Bråten, etterlyser norsk eller nordiske kapital.

– Norske eller nordiske eiere bør nå kjenne sin besøkelsestid, sier han.

– Har du noen konkrete bedrifter i tankene?

– Jeg tror Leonhard Nilsen & Sønner kan ha både kapital og kunnskap.

Bråten mener at også det statlig eide Store Norske på Svalbard bør være en mulig oppkjøpskandidat.

– Det hadde også gått an at Store Norske på Svalbard hadde gått inn. Vi ønsker jo at Store Norske skal bli det nye Statoil på land, sier Bråten og viser til den nye nasjonale strategien for mineralnæringen som næringsminister Trond Giske lanserte under Arbeidsmandsforbundets landsmøte i fjor.

Viktig med industrielle eiere

Men uansett hvem som eventuelt blir nye eiere, så mener Bråten at det viktigste for gruva er å ha industrielle eiere.

– Eierne av Sydvaranger Gruve bør kjøpe aksjer fordi de er interessert i å drive gruva, ikke spekulere på børsen. Det er tross alt viktigere for oss at vi har industrielle eiere, enn hvor de kommer fra, mener han.

Ikke direkte innvirkning på gruva

Bråten frykter ikke at salg av aksjer i North Iron vil ha direkte påvirkning for arbeiderne i gruva.

– Sydvaranger Gruve er et norskregistrert selskap, og eierne må uansett følge vår tariffavtale og norske lover og regler. Det er en trygghet.

Bråten understreker at det ikke er sikkert at det blir noe salg. Men han tror ikke at eventuelt eierskifte i morselskapet vil føre til store endringer på hans arbeidsplass.

– Uansett hvem som eier Northern Iron, så tror jeg ledelsen i Sydvaranger blir den samme. Jeg tror ikke salg av aksjene vil ha noen stor betydning for oss ansatte i dagliglivet, avslutter han.

Annonse
Annonse