JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svensk LO frykter for å bli saksøkt

Svenske bygningsarbeidere tør ikke lenger kreve tariffavtaler ved utenlandske bedrifter.

frode.ronning@lomedia.no

De svenske bygningsarbeiderne har tradisjonelt vært raske med å troppe opp hos utenlandske bedrifter for å kreve tariffavtale. Nå tør de nesten ikke gjøre dette lenger – av frykt for å bli saksøkt. Nye tall viser at svensk fagbevegelse er blitt engstelig for å reise ut til byggeplasser med utenlandske bedrifter for å kreve tariffavtale.

På starten av 2000-tallet fremmet bygningsarbeiderne i gjennomsnitt krav om tariffavtale hos 100 utenlandske bedrifter hvert år. Frykten for søksmål fra de utenlandske arbeidsgiverne har ført til at bygningsarbeiderne i 2010 bare fremmet krav om tariffavtale overfor 27 utenlandske bedrifter.

Tidligere kunne også bygningsarbeiderne true med blokade av selskaper som ikke ville inngå tariffavtale. Nå har det blitt helt slutt på dette.

Brudd på sosial pakt?

Situasjonen har blitt så ille at fagorganisasjonene LO og TCO i juni klaget Sverige inn for Europarådet. Fagbevegelsen mener svenske myndigheter ikke sikrer grunnleggende rettigheter, som retten til kollektive forhandlinger, retten til ei rimelig lønn og likebehandling mellom svenske og utenlandske arbeidere. Resultatet er ifølge svensk LO at Sverige bryter med den europeiske sosialpakt, som er utarbeidet i regi av Europarådet.

Frykter millionsmell

Bakgrunnen for det hele er at bygningsarbeidernes forbund i Sverige i 2009 ble dømt til å betale 2,7 millioner kroner i erstatning til det latviske selskapet Laval.

Historien begynte i 2004 da Laval startet arbeidet med å renovere en skole i Vaxholm i Sverige. De latviske arbeiderne mottok lavere lønn enn svenske bygningsarbeidere, og bygningsarbeidernes forbund fremmet krav om tariffavtale overfor Laval. Selskapet nektet, og Byggnads blokkerte dermed byggeplassen, med hjelp av det svenske Elektrikerforbundet.

Blokaden ble senere kjent ulovlig av EU-domstolen og den svenske arbeidsretten, til tross for at Byggnads fulgte svensk lov da blokaden ble gjennomført.

Laval ble i 2009 tilkjent erstatningen på 2,7 millioner kroner fra Byggnads.

Nettopp faren for nye millionerstatninger har skremt svensk fagbevegelse.

Etter Laval-saken har svenske myndigheter laget en lov – lex laval – som begrenser fagbevegelsens rett til å fremme krav og gå til blokade overfor utenlandske bedrifter.

Det er denne loven svensk LO, samt TCO, mener bryter med Europarådets sosialpakt.

Annonse
Annonse