JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Loran C er ikke passé

Å legge ned navigasjonssystemet Loran C vil gjøre Norge mer sårbart

torgny@lomedia.no

Loran C skal legges ned. I siste utgave av NTL-magasinet er det et intervju med tillitsvalgt Stig Olavsen ved Loran C-stasjonen i Bø i Vesterålen. Han mener det er galskap å legge ned systemet fra 1. januar 2016.

Navigasjonssystemet Loran C kom i drift i 1957, og fra 1. januar 1995 ble Loran C-stasjonene i Bø og på Jan Mayen overtatt av Norge.

Loran C ble kjent for den norske offentligheten i 1977 da SV-politikerne Berge Furre og Finn Gustavsen offentliggjorde at norske myndigheter hadde samarbeidet med USA om å opprette et hemmelig navigasjonssystem. Det omstridte var at systemet var avgjørende for at amerikanske atomubåter kunne navigere og ikke minst posisjonere seg for å kunne beskyte Sovjetunionen med raketter utstyrt med atomstridshoder.

Furre og Gustavsen ble truet med riksrett, men det ble det ikke noe av.

Mye viktigere har Loran C vært for fiskeflåten og annen skipsfart i Barentshavet og Nord-Atlanteren. Det har siden det ble åpnet for sivilbruk vært avgjørende for trygg navigering i disse områdene.

Begrunnelsen for å legge ned navigasjonssystemet er at det er forholdsvis lite brukt og at det trenger en kraftig oppgradering. Og ikke minst har GPSene overtatt navigasjonen etter Loran C.

GPSene er militært basert amerikansk system. Det baserer seg på minst 24 satellitter som roterer rundt jorda to ganger i døgnet. Tidsforskjellen mellom tre satellitter gjør at det er mulig å finne nøyaktig hvor du er.

Loran Cs stasjoner har lang rekkevidde. Også i dette systemet er det differansen mellom de ulik signalene som gjør det mulig å finne posisjonen. Men til forskjell fra GPS kommer signalene fra bakkestasjoner.

Hvis en legger ned Loran C legger en alle eggene i en kurv, GPS-kurven. Det er kjent at GPS-systemet er enkelt å jamme, det vil si at en sender ut elektronisk støy som gjør at GPS-signalene ikke når fram til mottakeren. Dessuten er det betenkelig å overlate ansvaret for alle sivil navigasjon i de norske havområdene i nord til amerikanske militære myndigheter. Selv om over 90 prosent av GPS-trafikken i dag har et sivilt formål har GPS-systemet primært et militært formål.

Det har lenge gått hardnakkete rykter om at USA under den første gulfkrigen la inn en feil i GPS-systemet slik at motstandernes (og alle andres) GPSer viste feil, mens de amerikanske styrkene som hadde fått beskjed om denne «misvisningen», kunne justere sine GPSer slik at de traff målet.

Uansett om denne historien er sann eller ikke så er det ganske sikkert at amerikanerne har muligheten til å gjøre dette.

Tillitsvalgt Stig Olaisen mener at kunnskapen om Loran C er for dårlig i Norge, og det er årsaken til at systemet nå er vedtatt lagt ned.

Det ville være for dumt. Stabil og presis navigasjon er uunnværlig for skipsfarten og fiskeriene.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse