JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

UD vil ikke forhandle

Utenriksdepartementet (UD) vil ikke forhandle med fagforeningen for nesten 1.000 lokalt ansatte ved norske ambassader.

Flere fagforbundsledere er kritiske til dette.

Det er fagforeningen for de lokalt ansatte ved norske ambassader og konsulater, UDLAF, som ønsker å forhandle sentralt med UD om lønns- og arbeidsvilkår, skriver Klassekampen.

Men UD viser til tjenestetvistloven som gir departementet adgang til å nekte slike forhandlinger. «Lokalt ansatte har ikke forhandlingsrett overfor departementet i henhold til norsk rett,», skriver departementet i en e-post til avisen.

– Les også: LO venter tøffe tak om pensjon

– Vi er omtrent 1000 ansatte som ikke har noe avtaleverk å forholde oss til, og som er helt avhengige av den enkelte ambassadøren, sier Odd Bjørvik, som er vaktmester ved den norske ambassaden i London og leder for UDLAF.

Han mener departementet ikke kan nekte sentrale forhandlinger så lenge Norge er med i FNs arbeidslivsorganisasjon Ilo, og får støtte for sitt syn av Tore Eugen Kvalheim, leder av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

– Jeg mener at Utenriksdepartementet har et selvstendig ansvar for alle de tilsetter, og da holder det ikke å bare dekke seg bak tjenestemannsbegrepet. Det må være mulig å finne løsninger som ivaretar denne gruppens lønns- og arbeidsvilkår sier Kvalheim.

Ingerid Bjercke, som er leder av YS-forbundet Stafo, som UDLAF hører til under, mener Norge nå må feie for sin egen dør.

– Når vi er så flinke til å fortelle alle andre land hvordan ting bør gjøres, bør vi vise det også, sier Ingerid Bjercke. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse