JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rammer sosialarbeiderne

Mange vil få en mindre fleksibel og mindre familievennlig hverdag med endringene i arbeidsmiljøloven, frykter Grethe Kvist.

Colourbox.com

Stortinget er nå i ferd med å behandle de største og mest omfattende forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven på lenge. Blir forslagene vedtatt, kommer arbeidslivet til å bli dramatisk endret fordi arbeidsgiverne får større innflytelse på arbeidstakernes bekostning.

Også barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere vil få en annen, mindre fleksibel og mindre familievennlig hverdag. I likhet med en nær samlet fagbevegelse, går Fellesorganisasjonen (FO) derfor imot disse endringene.

En økning av midlertidige ansettelser gir utrygge ansettelsesforhold, usikker økonomisk situasjon og vansker med å få lån. Når arbeidsgiver gis mulighet til å pålegge mer overtid, vil det medføre at arbeidstakerne får mindre kontroll over egen fritid. Gjennomsnittsberegning av arbeidstid gir mulighet for å jobbe mer i perioder. En utvidelse av rammen for dette vil gi en økt belastning på arbeidstakerne. Vi frykter at dette kan bli en løsning arbeidsgivere velger framfor, for eksempel, nødvendig økning av grunnbemanningen.

Forslagene, som nå ligger i Stortinget, inneholder også mindre uttelling for beredskapsvakt. Mange av FOs medlemmer jobber i beredskapsvakt, for eksempel i barnevernet, psykiatri og rusomsorg. Dette er en krevende beredskap. Våre medlemmer må ofte forholde seg til akutte situasjoner som er spesielt krevende, både faglig og mentalt. At den teknologiske utviklingen gjør at man kan være mindre stedbunden under beredskapsvakten, endrer ikke på den faglige og mentale belastningen medlemmene står i når de går i denne typen vakter.

FO har spesielt reagert på forslaget om at Arbeidstilsynet skal overta funksjonen med å godkjenne unntak fra lovens regler om arbeidstid, det vil si overta dispensasjonsadgangen som i dag utøves av fagforeninger med innstillingsrett. Vi er overbevist om at retten til å inngå dispensasjoner fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser fortsatt må ligge hos fagforeninger med innstillingsrett.

Etter FOs syn er det helt avgjørende for å sikre gode faglige vurderinger og ordninger for brukerne, samtidig som vernehensynet til de ansatte ivaretas, at dispensasjonsadgangen fortsatt skal ligge hos fagforeningene. Vår erfaring med å inngå avtaler som kombinerer enkeltpersoners særlige behov samtidig som arbeidstakernes helse miljø og sikkerhet ivaretas, borger for gode avgjørelser som ivaretar både brukernes og medlemmenes interesser.

FO mener at dagens arbeidsmiljølov er fleksibel nok, og gir muligheter til å finne de løsninger det er behov for gjennom adgang til å søke dispensasjon som underlegges situasjonsbetingete og balanserte vurderinger.

Forslagene som Stortinget nå har til behandling, er svært lite sosiale. De vil belaste familier og svekke likestillingen. Økt omfang av søndags- og helgedagsarbeid, mer overtid og lengre vakter vil være vanskelig å kombinere med barn og familie. Spesielt frykter vi at det er kvinner og ungdom som vil komme dårlig ut hvis endringene blir vedtatt og gjennomført.

Annonse
Annonse