JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem blir 80 år?

Bare annenhver truckfører kan regne med å bli 80 år. Sykepleiere og kabinansatte får derimot en veldig lang pensjonsalder.

frode.ronning@lomedia.no

«Si meg hva du jobber med, og jeg skal si deg hvor lenge du kommer til å leve.» Akkurat så enkelt er det ikke, men nye svenske tall viser en stor sammenheng mellom yrke og levealder.

En undersøkelse publisert i juni viser at drøye 71 prosent av den svenske yrkesaktive befolkningen kan regne med å passere 80 år. Men dette er bare gjennomsnittstallet. Når vi ser på de ulike yrkesgruppene finner vi virkelig store forskjeller.

Helt på bunnen ligger truckførere, speditører og landarbeidere. Bare halvparten i disse gruppene kan feire sin 80-årsdag.

Undersøkelsen er gjengitt i det svenske arbeidsmiljømagasinet Du&jobbet.

Flyr høyt, lever lenge

I andre del av statistikken finner vi sykepleiere, kabinansatte, lærere og postansatte. I disse yrkene vil fire av fem passere 80 år.

Blant de 15 yrkene med kortest levealder fant man en rekke mannsdominerte «LO-yrker». Blant de 15 yrkene med lengst levealder er 14 kvinnedominerte.

Et interessant funn er at yrkesfaglærere lever mye kortere enn andre lærere.

Tallene er utarbeidet av Sverige statistiske sentralbyrå. Den tar utgangspunkt i alle 58-åringer som var yrkesaktive i 1990. Deretter ser byrået på hvem som fortsatt lever i 2012, i en alder av 80 år.

Postbud på snittet

Av de typiske arbeideryrkene er det to grupper som lever like lenge som snittet av Sveriges befolkning. 71,5 prosent av postbudene og fiskerne levde minst til de ble 80. Det er likt med gjennomsnittet av den svenske befolkningen.

Annonse
Annonse