JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presset øker mot Stoltenberg

Den knusende rapporten fra 22. juli-kommisjonen fikk Jens Stoltenberg (Ap) til å beklage dypt.

Men stadig flere mener statsministerens ansvarsdefinisjon ikke holder vann.

Tidligere politietterforsker Leif A. Lier er blant dem.

– Statsminister Jens Stoltenberg har ansvaret. Han må nå gå av. Stoltenberg må også få følge av toppledelsen i norsk politi, sier Lier til Dagbladet.

VG mener at Stoltenberg bør gå av. «Han har selv sagt at han erkjenner ansvaret for konsekvensene av 22. juli. Stoltenberg har flertall i Stortinget, og dermed makten til å bli sittende. Men han bør ha anstendighet til å gå», skriver avisen sin lederartikkel tirsdag.

– Les også: – Byråkrati kveler handlekraft

Harald Stanghelle, Aftenpostens politiske redaktør, skriver tirsdag at rapporten fra 22. juli-kommisjonen er en knusende dom over Jens Stoltenbergs regjeringsapparat.

Kommentatoren påpeker at Stoltenberg etter framleggelsen mandag snudde om på definisjonen av ansvar: «Han insisterte på at å ta ansvar var å sørge for at det nå ble handlet, ikke å gå av ved å ta ansvar for alt det som gikk galt», skriver Stanghelle. Han mener det gjenstår å se hvor troverdig dette er i kjølvannet av en rapport «så sterk at den ville felt de fleste demokratiske regjeringer».

– Les også: Politiforeningen skylder på ledelsen

Tidligere statsminister og leder av Sårbarhetsutvalget, Kåre Willoch (H), mener Stoltenberg må ta ansvar for den manglende terrorberedskapen som blant annet gjorde det mulig for terroristen å plassere en bombebil foran Høyblokka.

– Etter seks år som regjeringssjef har Stoltenberg hatt alle muligheter til å styrke sikkerheten i regjeringskvartalet, sier Willoch til Klassekampen, og slår i Aftenposten fast at rapporten vil få følger.

– Les også: – Passive etter NOKAS

Foreløpig har opposisjonen latt være å rope om statsministerens avgang som følge av den knusende rapporten. Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) krever imidlertid at Stoltenberg forlater statsministerkontorene.

– Måten han håndterer den kritikken som nå kommer, er ikke imponerende. Det oppleves som at han ikke tar ansvar. Jeg vil kanskje ikke gå så langt, men han oppfører seg som det bare er han som kan sitte og lede landet, sier Korsberg til Nordlys.

Hans kollega og leder i Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener det er opp til Stoltenberg å avgjøre hvordan han vil håndtere sitt ansvar, men påpeker at dersom han hadde ledet en mindretallsregjering, måtte den ha gått av.

Større offer?

Dagsavisen slår fast at Stoltenberg har en stor utfordring med å gjenreise tilliten til regjeringen og landets beredskap. Men de politiske konsekvensene vil ikke først og fremst ramme enkeltpersoner.

Dagbladets kommentator Marie Simonsen slår fast at regjeringen ikke gjorde jobben sin 22. juli, men er usikker på hvem som har ansvar for det. Hun mener læring og endring vil være viktigere for både pårørende og befolkningen enn en avgått statsminister. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse