JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Straffedømte kvinner diskrimineres

Kvinner som idømmes fengselsstraff i Norge har dårligere soningsvilkår enn menn. Det er diskriminerende, mener Ap-kvinnene Tove-Lise Torve og Helga Pedersen.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Pedersen og Torve foreslår en rekke tiltak for å bedre straffedømte kvinners soningsforhold, forslag som de vil ha inn i Arbeiderpartiets nye partiprogram. Utkastet skal være klart til jul.

Torve har ansvar for likestillingspolitikken og dermed også kvinner i fengsel.

– Jeg har besøkt mange fengsler og jeg har sett at kvinner generelt har et dårligere soningstilbud enn menn, sier stortingsrepresentant Tove-Lise Torve.

Dårligere tilbud

Kvinner har et dårligere tilbud om progresjon i soningen. Kvinner har mindre mulighet til sømløs soning; flytting fra lukket til åpent fengsel og videre til overgangsbolig.

Der kvinner soner sammen med menn, er innholdet i soningen lite tilpasset kvinner.

Mange kvinner har vanskelig for å opprettholde kontakt med familie og nettverk, fordi de må sone langt unna hjemstedet sitt.

– Damer som skal sone sliter ekstra, sier Torve.

Adskilt fra menn

– Kvinner bør sone helt adskilt fra menn, og ha et helhetlig soningstilbud tilpasset kvinner. Innenfor samme murer, men adskilt, sier stortingsrepresentant Tove-Lise Torve.

I 19 av landets fengsler kan kvinner sone sammen med menn i større eller mindre grad.

– I Bergen fengsel for eksempel er det egne celler for kvinner, men de har felles måltider med menn, skole og arbeid med menn. Der kvinner delvis soner sammen med menn, er de utsatt for risiko for seksuelt press og overgrep, mener Torve.

I Bergen fengsel er det blitt avdekket prostitusjon, forteller Torve. To kvinnelige innsatte på Osterøy ble gravide under soning.

150 flere plasser

Ifølge kapasitetsplanen for kriminalomsorgen er det behov for 150 flere plasser som er «tilstrekkelig tilrettelagt» for kvinner.

Hvor og hvordan plassene skal etableres, er ikke avklart.

– Det er det for tidlig å si noe om. Avgjørelsen må tas i forbindelse med behandling av kapasitetsplanen, sier Torve.

KSF sier i kapasitetsplanen at ved «opprettelse av særskilte tilrettelagte avdelinger bør disse spres geografisk» og det bør legges til rette for at flest mulig kan sone med et tilbud tilrettelagt for kvinner.

I planen står det også at «for å sikre at kvinner har mulighet til å sone nær hjemstedet, vil det fortsatt kunne tilbys plasser for kvinner i fengsler som ellers har mannlige innsatte dersom kvinnene selv ønsker en slik soning.»

Mange kvinner har altså valget mellom å sone sammen med menn og å sone langt fra hjemstedet sitt.

Bedre soningsinnhold

– Dere tilhører et parti som har regjert landet i snart åtte år. Hva har de rødgrønne gjort konkret for å bedre kvinners soningsvilkår?

– Vi har jobbet mye med innholdet i soningen, for kvinner og menn. Stortingsmelding 37 ble vedtatt i slutten av forrige stortingsperiode. Der blir straffedømte kvinners situasjon behandlet. Det er blitt større fokus på innhold i fengslene.

– Norge har lavest tilbakefallsprosent av de nordiske landene, kanskje i verden, på rundt 20 prosent. Det viser at det fungerer. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre, særlig når det gjelder innsatte kvinner.

Pengene

– Når tror dere det blir satt av penger i statsbudsjettet til et bedre soningstilbud for kvinner?

– Statsbudsjettet for 2012 forhandles i august, så det kan vi ikke si noe om nå. Men vi vet at neste statsbudsjett blir krevende, sier Helga Pedersen.

– Er det vanskelig å overbevise partikolleger om å bruke mer ressurser på kriminelle som soner i fengsel?

– Vi møter ikke mye motstand, verken i eget eller andre partier, med unntak av FrP. Straffen er frihetsberøvelsen. Norge har lite tilbakefall fordi straffen virker. Se på USA. De har nær null innhold i soningen og 70 prosent tilbakefall. Å bruke ressurser på kriminalomsorgen er god velferdspolitikk, mener de to.

Mer EK

De mener landsomfattende innføring av elektronisk kontroll i straffegjennomføringen er en metode for å få ned soningskøen og frigjøre ressurser til å bedre kvinners soningsforhold.

– Det er mange kvinner som i dag soner i fengsel som kunne ha sonet med fotlenke. Jeg tror det er mange av dem som ville klart det, sier Torve.

Annonse
Annonse