JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret ut av sommerdvalen

Denne uka starter tariffoppgjøret opp igjen etter sommerhvilen. Fortsatt gjenstår mer enn 25 små og store lønnsoppgjør.

einar.fjellvik@lomedia.no

Hos Riksmekleren ligger 12 lønnsoppgjør i kø og venter på mekling. Først i køen ligger service- og vedlikeholdsoverenskomsten mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO. Før sommeren stemte et flertall av de knapt 500 medlemmene som omfattes av denne overenskomsten nei til forhandlingsforslaget partene hadde anbefalt.

– Les også: Nei i uravstemning

Onsdag og torsdag i denne uka gjør partene et nytt forsøk på å komme til enighet. Denne gangen med bistand fra riksmekler Kari Gjesteby. Mislykkes meklingen har Arbeidsamandsforbundet varslet at 123 medlemmer i bedriftene Anticimex as Avdeling Oslo, ISS Skadeservice as og Vinje Transport as blir tatt ut i streik fra og med fredag 17. august.

Service- og vedlikeholdsoverenskomsten omfatter en rekke bedrifter som driver med alt fra vaktmestertjenester til spesialrenhold, skadesanering og vedlikeholdstjenester.

Butikkmekling

Også i lønnsoppgjøret for de omkring 500 ansatte som omfattes av butikkoverenskomsten mellom HK og NHO blir det mekling torsdag og fredag i denne uka.

En kraftig heving av minstelønningene, bedre lavlønnsgaranti og høyere tillegg for kvelds- og helgearbeid var sentrale krav fra HKs side før forhandlingene ble brutt i midten av mai.

– Les også: Butikkavtalen til mekling

Greier ikke riksmekleren å lose partene fram til enighet innen midnatt fredag, har HK varslet at 256 medlemmer i 59 bedrifter blir tatt ut i streik

STREIKELISTE: Se hvilke bedrifter som blir rammet av en eventuell streik

Butikkoverenskomsten omfatter i første rekke butikker som er tilknyttet NHO-tilsluttede produksjonsbedrifter som gullsmeder og bakerier.

Meklingskø hele septermber

For øvrig står disse lønnsoppgjørene i kø for å få bistand fra riksmekleren:

Private sykehjem: Fagforbundet og Sykepleierforbundet brøt forhandlingene med NHO midt i juni. Meklingsmøte er avtalt 21. august. Lønnsoppgjøret gjelder for vel 900 ansatte.

Studentsamskipnadene: 21. og 22. august blir det mekling i lønnsoppgjøret for vel 500 medlemmer i NTL, Parat og Utdanningsforbundet som jobber i landets studentsamskipnader. Forbundene har foreløpig ikke varslet hvor mange som blir tatt ut i streik hvis meklingen mislykkes.

Miljøbedrifter (MEF): 23. august blir det mekling mellom Maskinentreprenørenes Forbund og LO/Fellesforbundet/Transportarbeiderforbundet. Dette er en spesiell overenskomst der både LO og flere LO-forbund er parter i den samme tariffavtalen.

I begynnelsen av juni forhandlet partene seg fram til en løsning som ble anbefalt av Fellesforbundets forhandlere og sendt ut til uravstemning uten anbefaling av Transportarbeiderforbundet. Resultatet ble et så massivt nei fra Transport-medlemmene at totalresultatet av uravstemningen ble 68,5 % nei.

– Les også: Fellesforbundet nedstemt

Miljøbedrifter (NHO): 4. juni ble det brudd i lønnsforhandlingene for de ansatte i NHO-tilsluttede miljøbedrifter. Både Transportarbeiderforbundet og Yrkestrafikkforbundet klaget over manglende forhandlingsvilje fra NHOs side. 23. august møtes de igjen hos Riksmekleren.

Vetco Gray: Fredag 24. august et det YS-forbundet Safe og selskapet Vetco Gray som møtes hos riksmekleren for å forsøke å finne løsning på lønnsoppgjøret for de 205 Safe-medlemmene i selskapet.

Fjellstyrene: 30. og 31. august er det overenskomsten mellom Naturviterne og Fjellstyresambandet mekler Dag Nafstad skal forsøke å lose konfliktfritt i havn.

Forpleiningsavtalen: I slutten av juni brøt Fellesforbundet forhandlingene for de forpleiningsansatte på olje- og gassterminalene da arbeidsgiverne ikke ville være med på å innføre et minstelønnssystem på linje med det som finnes i Riksavtalen for hotell- og restaurantbransjen. 30. og 31. august skal mekler Inger Tellefsen forsøke å få partene til å enes i dette lønnsoppgjøret, som omfatter 120 ansatte.

Borebedrift: 31. august og 1. september skal det mekles mellom Industri Energi og Oljeindustriens Landsforening i lønnsoppgjøret for 159 ansatte i boreselskapet KCA Deutag.

Energiverkene (KS): Lønnsoppgjøret for 2.700 ansatte i KS-tilsluttede energiverk er det største lønnsoppgjøret som fortsatt venter på mekling. Både EL & IT Forbundet, Fagforbundet, Maskinistforbundet og Delta har medlemmer i disse virksomhetene, Forhandlingene brøt sammen i begynnelsen av juni da KS Bedrift forlangte å forhandle om endringer i tjenestepensjonene til de ansatte.

– Les også: Energiavtale til mekling

25. og 26. september møtes partene i dette lønnsoppgjøret hos Riksmekleren. Der skal mekler Elisabeth Stenwig forsøke å lose dem fram til enighet innen midnatt onsdag 26. september.

Bensinstasjonene: På foreløpig sisteplass i køen hos Riksmekleren ligger de vel 300 HK-medlemmene som jobber på bensinstasjoner. Et HK-krav om forbedret lavlønnsgaranti var det som fikk forhandlingen til å gå i stå i midten av juni. 27. og 28. september er satt av til mekling i dette oppgjøret.

Flere på startstreken

I noen lønnsoppgjør har man ennå ikke begynt forhandlingene. Per i dag ser lista slik ut:

Grossistbedriftene: Forhandlingsstart mellom Transportarbeiderforbundet og NHO 15. august.

Tekniske funksjonærer: Forhandlingstart mellom Forbundet for Ledelse og Teknikk og GFF 16. august.

Avisbudene: Forhandlingsstart mellom Transportarbeiderforbundet og Mediebedriftenes Landsforening 28. august.

AUF-ansatte: Forhanldingsstart mellom HK og Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening 5. september.

I tillegg ble det før sommeren tatt pause i flere forhandlinger. Det gjelder blant annet forhandlingene for ansatte i oljeserviceselskapene og for de landansatte i operatørselskapene, samt forhandlingene for HK-medlemmene i luftfarten.

Rikslønnsnemnda

Tre av vårens mest uløselige konflikter ligger også i Rikslønnsnemnda og venter på avgjørelser. Det gjelder offshoreoppgjøret, vekteroppgjøret og lønnsoppgjøret for de statsansatte Unio-medlemmene. Det er ikke ventet at nemnda vil ta fatt på behandlingen av disse sakene før i begynnelsen av september.

Annonse
Annonse