JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Makta i fakta

Folk flest ønsker mer fleksibel arbeidstid, fastslår NHO på sine hjemmesider. Påstanden baserer de på en spørreundersøkelse Senti har utført for arbeidsgiverne om folks holdninger til regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.
Tegning: Hallvard Skauge

Tegning: Hallvard Skauge

Hallvard Skauge

sym@lomedia.no

Ett av funnene Sentio gjorde for NHO var at over halvparten sa seg enig i påstanden at «fleksibel arbeidstid er et gode for arbeidstaker». Det mest overraskende ved det resultatet må være at ikke alle svarte ja. Kanskje er det noen som bittert har erfart at det i hverdagen er arbeidsgiver som enkelte steder styrer fleksibiliteten. Overraskende var det også at Aftenposten ukritisk kastet seg på og markedsførte NHOs budskap om både fleksibilitet og midlertidighet.

Hovedpoenget med eksempelet er den stadig større betydningen av å ha fakta på sin side. Mye av LOs argumentasjon mot midlertidige ansettelser er basert på undersøkelser og erfaringer fra andre land. Regjeringen argumenterer mer med hva den tror og framstår slik sett ideologisk. De ønsker å endre maktforholdet i arbeidslivet og styrke arbeidsgiverne. NHO applauderer naturligvis det, men så samtidig behovet for å kunne slå i bordet med fakta. Og ingenting er bedre enn statistikk som viser at de har folket med seg. Forståelig nok bruker de både spørsmål og svar på en slik måte at tallene taler NHOs sak.

Dansk LOs Ugebrevet A4 skrev nylig at krigen om tallene skjærpes i EU. Både EU og næringslivet er «væpnet til tennene med tungt armerte excel-ark». Fagbevegelsen er i ferd med å tape kampen, mener ekspertene. Og den eneste muligheten de har er å presentere bedre tallmateriale enn motstanderne. Ellers taper de den politiske kampen, før debatten overhodet har begynt, skriver A4. Men problemet er ikke bare at de som har fakta på sine side står sterkest. Den virkelige utfordringen er at bruken av statistikk og konsekvensanalyser i stor grad styrker de økonomiske argumentene. Verdiargumenter og sosiale hensyn taper.

Utfordringen er svært ressurskrevende for fagbevegelsen. LO, Unio og YS vil være tjent med å utvikle et tettere samarbeid på de områdene hvor de åpenbart har felles interesser. Tilsvarende er det viktig å bygge allianser med organisasjoner og miljøer også utenfor fagbevegelsen. Men det holder ikke bare å produsere fakta- og kunnskapsbasert argumentasjon. I et demokrati er det avgjørende å nå ut til folk. Derfor er det viktig å ha kritiske og kompetente medier som kan vurdere om det er LO eller NHO som har «sannheten» på sin side. Troverdighet er en verdi som aldri må undervurderes.

Annonse
Annonse