JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havnestreik i Portugal

I Portugal gjennomførte havnearbeiderne en streik tirsdag og onsdag mot privatisering, og at ufaglærte skal kunne utføre havnearbeid. Europeiske havnearbeidere støtter kampen.

vegard.holm@lomedia.no

Den økonomiske krisa fører til hardere press. Det er innholdet i to tidligere forsøk fra EU på å liberalisere og privatisere havnevirksomheten i Europa som nå forsøkes innført i Portugal. Krisa brukes for alt det er verdt.

Kravene fra EU, sentralbanken og det internasjonale pengefondet innebærer liberalisering og konkurranse i havnene, og altså at «alle» kan jobbe som havnearbeidere.

Farlig utvikling

Norsk Havnearbeiderforening har alt sendt avgårde en støtteuttalelse der det heter at også Portugal har ratifisert ILO-konvensjon 137 som sier at man må være registrert havnearbeider (faglært) for å losse og laste skip.

- Myndighetene i Portugal forsøker å innføre det som er slått tilbake to ganger tidligere gjennom havnedirektiv fra EU. De vil sette havnearbeid 50 år tilbake i tid hvis det åpnes for at også ufaglærte kan gjøre jobben vår. Det er en farlig utvikling, sier Terje Samuelsen.

Spania neste?

Han er leder av Norsk Havnearbeiderforening. Samuelsen leder også havnearbeiderseksjonen i den europeiske transportarbeiderføderasjonen (ETF).

- Hellas har allerede vært igjennom mye av det samme som nå forsøkes gjennomført i Portugal. Greske havnearbeidere har halvert inntekten sin. Dette vil spre seg videre hvis det ikke stoppes. Kanskje Spania er neste, sier Samuelsen.

ETFs havneseksjon skal ha møte 13. september, og der står havnearbeidernes situasjon i Portugal på dagsorden.

Danmark?

Sist onsdag gjennomførte danske havnearbeiderne i flere byer faglige møter i sympati med portugiserne. Havnearbeidernes klubb i Aarhus er bekymret, og er redd det som skjer i Portugal også kan ramme dem.

Annonse
Annonse