JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar tjenestene tilbake

I en rekke europeiske land pågår nå en rekommunalisering av tidligere privatiserte tjenester.

Det kommer fram i rapporten «Re-municipalising municipal services in Europe» som nylig ble lagt fram av EPSU, den europeiske føderasjonen for ansatte i offentlig sektor.

Det er særlig når eksisterende kontrakter med private selskaper går ut, at mange kommuner selv velger å ta hånd om tjenestene. En viktig årsak er misnøye med måten de private har skjøttet oppgavene på. Dessuten har en rekke kommuner funnet ut at de sparer kostnader ved å levere tjenestene selv, heter det i rapporten.

Trenden snur

I mange år har privatisering og outsourcing av kommunale tjenester vært den rådende trenden i Europa. Nå mener EPSU det er mye som tyder på at trenden er i ferd med å snu.

Rapporten har sett på utviklingen i flere land, deriblant Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Finland, og viser til rekommunalisering av en rekke tjenester, fra vannforsyning og offentlig transport til renovasjon og renhold.

Her er noen eksempler:

– Tyskland: Siden 1997 har 44 nye kommunale kraftselskap blitt opprettet, og mer enn 100 konsesjoner for energidistribusjon har blitt overført til det offentlige. To tredeler av alle tyske kommuner vurderer nå å kjøpe tilbake kraftverk og distribusjonsnettverk etter hvert som eksisterende konsesjoner utløper.

– Frankrike: I Paris besluttet byrådet i 2010 å la kommunen selv ta hånd om vannforsyningen. Byen sparte 35 millioner euro det første året. Nå har ytterligere 40 kommuner bestemt seg for å gjøre det samme, blant annet store byer som Bordeaux og Brest.

– Storbritannia: En undersøkelse gjort i 2011 viste at 80 kommunestyrer har tatt tilbake ansvaret for viktige tjenester som renovasjon, gjenvinning, renhold, IT og regnskap.

– Finland: 20 prosent av kommunene har avsluttet kontrakter med private tjenesteytere og tatt hånd om oppgavene selv. Det gjelder særlig renhold, men også helse- og sosialtjenester, kantinedrift, eiendomsforvaltning og regnskap.

Utviklingen skjer på tross av et Europa i økonomisk krise. Selv i Storbritannia, der regjeringen har presset hardt på for privatisering og kutt i offentlige utgifter, er det det motsatte som skjer lokalt. Kommunene velger å ha tjenestene «innomhus» fordi de finner det mest lønnsomt.

– LES OGSÅ: Paris tok vannet tilbake (08.12.2010)

– LES OGSÅ: Tyske kommuner tar tjenestene tilbake (23.02.2011)

Outsourcing lønner seg ikke

Omtrent samtidig med rapporten fra EPSU publiserte Working Lives Research Institute (WLRI) ved London Metropolitan University en annen undersøkelse som har vurdert konsekvensene av outsourcing av offentlige tjenester.

Rapporten «Shared business services outsourcing: progress at work or work in progress?» inneholder en litteraturgjennomgang av europeisk forskning på dette feltet. Konklusjonen den kommer med er klinkende klar:

«Til tross for over 25 år med erfaring må til og med mer akademiske tilhengere av outsourcing innrømme at det er svært få konkrete bevis på at outsorcing av offentlige tjenester har vært i samfunnets interesse».

Rapporten slår dessuten fast at det er stor fare for at kvaliteten på tjenestene blir dårligere, samt at ansattes lønns- og arbeidsvilkår svekkes.

Penger å spare

«Ta tjenestene tilbake - rekommunaliser!» var Fagforbundets oppfordring til norske kommuner under landsstyremøtet i Kristiansand i juni. Odd Hallgeir Larsen sitter i Fagforbundets arbeidsutvalg, og han er overbevist om at det vil være penger å spare i kommunene på å ha tjenester som renhold i egen regi.

– Med et privat selskap vil kommunen kanskje spare penger de første to-tre årene, men deretter må en regne med at prisene øker, sier Larsen til frifagbevegelse.no.

Han har tro på at den trenden som nå er tydelig i Europa, etter hvert vil spre seg til Norge.

– Vi har ikke sett en like klar tendens her hjemme. Dels fordi det i mange kommuner er lite som er satt ut til private, og dels fordi norske kommuner ikke er like presset på økonomi som de er i for eksempel Tyskland og Frankrike. Men dette er en trend som kommer.

Larsen håper blant annet at den europeiske rekommunaliseringsbølgen vil få innvirkning på hvordan vi organiserer offentlig transport her hjemme.

– Bussen og drivstoffet koster det samme enten den drives av et privat selskap eller det offentlige. Derfor er det åpenbart at det er de ansattes lønns- og arbeidsvilkår som rammes, dersom tilbudet skal kunne drives noe billigere, sier han.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Annonse
Annonse