JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle venter på Jens

Lederen av Stortingets kontrollkomité, Frps Anders Anundsen, vet ennå ikke om Gjørv-rapporten lander på komiteens bord.

Det er opp til de parlamentariske lederne og Statsministerens kontor å bli enige om oppfølgingen.

– Det er for tidlig å si om kontrollkomiteen i det hele tatt får denne til behandling. Dette er en kommisjon som er nedsatt av Jens Stoltenberg, og følgelig er rapporten regjeringens eiendom. Det er Statsministerens kontor som bestemmer hvordan prosessen blir framover, men jeg håper det blir et omforent løp, sier Anundsen til NTB.

– Les også: – Riktig vurdert

Denne uken er det de parlamentariske lederne som har kontakten med Statsministerens kontor. Kontroll- og konstitusjonskomiteen er foreløpig ikke inne i bildet.

De parlamentariske lederne er også spredd rundt i landet på ulike oppdrag, men har kontakt for drøfte hvordan Stortinget skal engasjere seg i det videre arbeidet med rapporten.

Venter på Stoltenberg

Alle venter på statsministeren. Stoltenberg har varslet at han tirsdag 28. august vil holde en redegjørelse i Stortinget om hvordan regjeringen ser for seg arbeidet med å følge opp de 31 konkrete anbefalingene i rapporten.

Det er imidlertid høyst uklart hvor konkret statsministeren vil være. Under partilederdebatten i Arendal før helgen snakket han om at det er «de første og foreløpige» vurderingene han skal presentere. Han omtalte rapporten som «første skritt i arbeidet med å rette opp det som gikk galt».

Fra flere hold blir det sagt at saken overskrider partigrensene og at den er for alvorlig til at det skal bli noen form for maktkamp i Stortinget om hvordan den skal følges opp. Det videre arbeidet kan skje langs flere spor og i flere komiteer.

– Hvis noe kommer til kontrollkomiteen, er det foreløpig helt uavklart om det blir selve rapporten, redegjørelsen eller stortingsmeldingen. Man må nesten forutsette at de parlamentariske lederne og SMK blir enige, sier Anundsen.

Avgang

Frp-leder Siv Jensen mener at justisminister Grete Faremos håndtering av Øystein Mæland og hans avgang som politidirektør også bør bli gjenstand for behandling i kontrollkomiteen. Jensen mener Faremos erklæring om inhabilitet smaker av en dekkoperasjon.

Venstres leder Trine Skei Grande oppfordrer statsministeren til å legge fram en tidsplan for regjeringens oppfølging av forslagene i Gjørv-kommisjonens rapport. Skei Grande håper han vil være konkret og at de enkelte tiltakene blir utstyrt med en tidsfrist.

Høyres Erna Solberg utelukker ikke at kontrollkomiteen er riktig arena for Stortingets videre behandling av rapporten, men vil først høre Stoltenbergs redegjørelse.

Parallelt vil også justiskomiteen ta fatt i problemstillingene, særlig det som er knyttet til politiets innsats. Komitéleder Per Sandberg (Frp) viser til at komiteen allerede har stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet til behandling og at flere av spørsmålene om Gjørv-kommisjonen reiser, logisk sett hører hjemme her. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse