JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Cliff Hotel-saken

Det norskpalestinske ekteparet Ali Ayad og Signe Marie Breivik eier Cliff Hotel i Abu Dis ved Jerusalem (sammen med Ali Ayads søsken og deres ektefeller). De arvet hotellet av Ali Ayads far. Hotellet ligger i den delen på Vestbredden som Israel annekterte i 1967.

– Siden 1967 har israelske myndigheter behandlet hotellet som å ligge på Vestbredden. I 2003, i forbindelse med byggingen av muren gjennom Vestbredden, fant myndighetene ut at hotellet ligger i det annekterte området, og at hotellet dermed er underlagt israelsk lov. Israel vil legge muren slik at hotellet blir liggende på den ”israelske” siden av grensen, utilgjengelig for Ali Ayad. Israel overtok hotellet i 2003 med hjemmel i Loven om de fraværendes eiendom, og overførte den til Vergen for de fraværendes eiendom.

– Fraværendeloven ble vedtatt av Knesset i 1950 for å legitimere overtakelsen av alle eiendommene til de palestinske flyktningene i områdene som ble Israel i 1948. Israel definerer Ali Ayads far, Cliff Hotels opprinnelige eier, som ”fraværende” og dermed eiendommen som "fraværendeeiendom”. Det er fordi han ved annekteringen i 1967 hadde sin bopel utenfor det annekterte området, og slik befant seg i det Israel definerte som fiendeland (Jordan). Israel mener at Ayad-søsknene ikke kan arve en fraværendeeiendom.

– I 2004 inntok det israelske grensepolitiet Cliff Hotel, og kastet ut familien. Siden 2003 har de kjempet i det israelske rettssystemet for å kreve Cliff Hotel tilbake. De mener Israel ikke kan bruke fraværendeloven mot palestinere som er registrert som innbyggere på Vestbredden som har eiendommer i Øst-Jerusalem, som Israel anser for å være del av Israel.

– Israelske riksadvokater har siden 1968 hatt det ovennevnte synet. Det er uklart hva den nye riksadvokat mener (utnevnt 2010). Familien har fått støtte fra flere land i sin kamp (Norge, Storbritannia, USA). Kjell Magne Bondevik, Jonas Gahr Støre, og Jens Stoltenberg har tatt opp Cliff Hotel-saken med den israelske statsministeren og utenriksministeren ved flere anledninger siden 2005.

– Cliff Hotel-saken har nådd den israelske høyesteretten, som ikke har tatt noen avgjørelse i saken. Familien har ventet over to år på å få en dato for en ny høring i saken.

Annonse
Annonse