JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha debatt om Lofoten

Nestleder Nils Ramsøy i Senterungdommen vil åpne for oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men han er så langt i mindretall.

kjell.werner@anb.no

– Jeg vil holde døra litt på gløtt, men flertallet i programkomiteen vår vender tommelen ned, sier Nils Ramsøy til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Men det blir kampvotering om saken på Senterungdommens landsmøte i Bodø i november.

Ramsøy og fylkesleder Jonas Johnsen i Troms har nemlig tatt dissens i saken.

– Vi ønsker kunnskapsinnhenting fra havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Ramsøy.

Han understreker at kunnskapsinnhenting ikke nødvendigvis behøver å ende opp med ja til leting etter olje og gass.

– Dersom det er politisk flertall og vilje til ikke å åpne disse feltene, så vil de ikke bli åpnet. Det har vi eksempler på andre steder på norsk sokkel, sier Ramsøy.

– Les også: Borten Moe fikk skryt fra SV

Flertallet i Senterungdommens programkomité går derimot i mot oljeutvinning i både Lofoten og Barentshavet. Begrunnelsen er at det her dreier seg om sårbare naturområder som bør skjermes for slike inngrep.

Ramsøy håper likevel på en bred og grundig debatt på Senterungdommens landsmøte.

– Det er viktig at Senterungdommen går i front med et klart standpunkt. Da har vi gode muligheter til å få gjennomslag i Senterpartiet, sier Ramsøy og poengterer at det er delte meninger om saken i partiet.

– Les også: LO utålmodig på Lofoten

I tillegg har Senterpartiet er nøkkelrolle i regjeringen, både gjennom oljeminister Ola Borten Moe og som brobygger mellom SV og Arbeiderpartiet i Lofoten-saken.

– Kunnskap er viktig. Hvis vi får teknologien som trengs for sikker utvinning, så er vi nødt å utnytte oss av den. Senterungdommen må ikke låse seg i gamle standpunkter, og vi må i hvert fall ikke vedta varig vern utenfor Lofoten, sier Ramsøy.

Han er generelt skeptisk til utvinning i disse områdene.

– Men dersom det skal finne sted bør man ta hensyn til eksisterende næringsliv, miljø og ringvirkninger. Om disse forutsetningene ikke er til stede vil den beste forvaltningen av ressursene være å la de ligge på havets bunn, sier Ramsøy.

Oljetempoet

Han er også enig med oljeminister Borten Moe i at tempoet i oljevirksomheten må holdes oppe.

– Det vil være galt å la konjunkturene styre oljeutvinningen. Når kunnskapen er der, så kan vi ikke pålegge selskapene å stoppe for så å starte opp igjen om ti år, sier Nils Ramsøy. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse