JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Her lukter det streik

Slik oppsummerte arbeidsgivernes forhandlingsleder situasjonen før dagens meklingsinnspurt for ansatte i private sykehjem.

einar.fjellvik@lomedia.no

De sentrale stridstemaene i meklingen mellom NHO Service og Fagforbundet/Sykepleierforbundet handler om å sikre de ansatte i private sykehjem de samme vilkårene som deres kolleger i kommunale sykehjem. Det handler om å jevne ut lønnsforskjeller - og for Fagforbundet gjelder det spesielt å sikre pleiepersonellet en pensjonsavtale på linje med ansatte i kommunale sykehjem og sykepleiere som har en lovpålagt pensjonsordning.

Prinsipiell motstand

Det er særlig kravet om tariffestede pensjonsrettigheter som møter sterk og prinsipiell motstand hos arbeidsgiverne.

- De vet at i NHO har vi ikke i noen av våre mer enn 250 tariffavtaler tatt inn noe om pensjon. Så hvis de krever det er ikke noen vits i å snakke om penger enn gang, lød advarselen fra direktør Petter Furulund i NHO Service på NRK Dagsnytt i dag morges.

Frist ved midnatt

Ved midnatt går meklingsfristen ut. Innen da må mekler Inger Tellefsen greie å lose partene fram til et anbefalt forslag. Hvis ikke har de to fagforbundene varslet at til sammen 108 ansatte ved 8 sykehjem i Oslo, Asker og Bergen går ut i streik fra i morgen.

Følg meklingsinnspurten hos Fagbladet.no

Her kan det bli streik

En eventuell streik vil ramme disse institusjonene:

– Lambertseter alders- og sykehjem, Oslo (11 ansatte)

– Hovseterhjemmet, Oslo (29 ansatte)

– Paulus alders- og sykehjem, Oslo (6 ansatte)

– Madserud sykehjem, Oslo (10 ansatte)

– Opsalhjemmet, Oslo (28 ansatte)

– St. Hanshaugen omsorgssenter, Oslo (4 ansatte)

– Risenga bo- og omsorgsdrift, Asker (13 ansatte)

– Søreide sykehjem, Bergen (7 ansatte)

Fagforbundets forhandlingsleder, Kjellfrid Blakstad, forsikrer at en evnetuell streik ikke vil sette liv og helse i fare:

– Streikeuttaket er gjort på en slik måte at beboernes basisbehov vil bli dekket på en forsvarlig måte. Det er viktig for oss å ta ut ansatte på en måte som ikke truer liv og helse, sier hun til Fagbladet.no.

Annonse
Annonse