JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarte mot selvgodhet

Jens Stoltenberg advarte mot selvgodhet over alt som er oppnådd, og han trakk også fram sitt eget valgnederlag i 2001, da han talte til partiets jubileumsmarkering.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Om det er tunge dager med kritikk fra 22. juli-kommisjonen, og dårlige målinger for regjeringen, var det ingenting å utsette på kampånden under markeringen av Arbeiderpartiets 125-årsjubileum.

– Jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet 11. september 1973, dagen etter et av de verste valgnederlagene i partiets historie. Det var flere som mente at Aps tid var over den gangen. De som spådde Aps død i 1973 tok feil. Vi har dominert norsk politikk i 40 år etterpå. Fordi vi har fornyet oss.

Det sa Arbeiderpartiets leder og statsminister Jens Stoltenberg 125 år etter at 29 representanter fra 19 fagforeninger møttes i et hus utenfor Arendal for å stifte partiet og starte kampen for et mer rettferdig samfunn.

Reiste seg igjen

Stoltenberg trakk også fram sitt eget dramatiske valgnederlag i 2001.

– Også da ble det hevdet at Aps tid var over. Men vi greide å reise oss etter de to valgnederlagene.

– Les også: LO mobiliserer for Jens

Stoltenberg oppfordret til fornyelse, og advarte mot tre feil partiet kan gjøre på veien mot valget høsten 2013.

– Feil nummer én vi kan gjøre, er å fortelle at alt som er oppnådd er Arbeiderpartiets fortjeneste. Vi har ikke skapt dette samfunnet alene. Gjennom hele vår historie har vi samarbeidet med andre, først og fremst fagbevegelsen, men også andre partier. Men den dominerende kraften i det politiske landskapet har vært Arbeiderpartiet, sa Stoltenberg.

Skanser som må forsvares

– Feil nummer to er å si at vi er fornøyde, enda verre; selvtilfredse og selvgode, la han til, og viste til de svenske sosialdemokratenes slagord, «stolte, men ikke fornøyde».

Den tredje feilen vil ifølge Stoltenberg være å tro at det som er oppnådd, er oppnådd for alltid.

– Det vil være en alvorlig feil. Dette er skanser som må forsvares. Vi ser en masseledighet i Europa som vi trodde hørte 1930-tallet til. 25 millioner er arbeidsledige i Europa og velferdsstater bygges ned, advarte Stoltenberg.

– Les også: – Ble svett av å se en brøk

Stoltenberg slo også fast at de som framstiller velferdssamfunnet som noe som kom av seg selv, tar feil. Han viste til at det har vært harde tak om alt fra arbeidstakernes rettigheter og statlig eierskap av naturressursene til ekteskapslov, barnehagepolitikk og likestilling.

125 år i sentrum

– Arbeiderpartiet har vært sentrum i norsk politikk gjennom 125 år, og vi er det fortsatt. Vår politikk er blitt gjennomført. Det er verdt å markere, sier partisekretær Raymond Johansen.

– Les også: Varsler ryddig oppfølging

125-årsjubileet ble tirsdag ettermiddag markert med et stort arrangement i Folkets Hus. Gro Harlem Brundtland, nestleder Helga Pedersen, LO-leder Roar Flåthen og AUF-leder Eskil Pedersen sto i tillegg til partileder Stoltenberg på talelista. Det kunstneriske høydepunktet var en musikalsk reise gjennom partiets historie av Ingrid Bjørnov.

– Sosialdemokratiet er en frihetsbevegelse. En av våre viktigste seirer er at så mange er i jobb. Det betyr at vi har oppnådd verdighet for vanlige folk, og et system der arbeidsfolk sitter rundt samme bord som sine arbeidsgivere. Åttetimers arbeidsdag er nok et symbol på et trygt og verdig liv, sier Johansen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse