JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Svekket beredskap

Flertallsmakten til de rødgrønne har over flere år svekket beredskapen og ført til mye kortsiktig politikk på justisområdet.

Dette sier Høyres leder Erna Solberg en snau uke før statsminister Jens Stoltenberg holder sin redegjørelse i Stortinget.

Solberg mener statsministeren har mye å svare for og mange forklaringer å gi. Hun krever garantier for at de grove svakhetene som er avdekket i Gjørv-rapporten, blir rettet opp.

– Det er snakk om troverdig gjennomføring av tiltak, en tempoplan og åpenhet som kan etterprøves. Dette må Stoltenberg redegjøre for, krever Høyres leder.

Høyre samlet onsdag sine stortingsrepresentanter for å finstille høstens politiske strategi. Et hovedtema under møtet, og i partilederens innledning, er hvordan den grunnleggende statsforpliktelsen til å beskytte innbyggerne skal gjenoppbygges.

– Les også: Advarte mot selvgodhet

– I tiden etter 22. juli er det gradvis gått opp for oss hvor lite forberedt og hvor sårbart samfunnet var for handlingene til én mann. Kontrasten mellom det som var planlagt av beredskap, og det som var gjennomført, var rystende. Mange av svakhetene var kjent, men ingen hadde klart å sette sammen bitene, sa Solberg.

Hun mener at det å ta ansvar ikke er det samme som å legge hoder på et fat, heller ikke å smykke seg med hasteomstillinger for å vise handlekraft.

– Rapporten åpner for de ærlige og usminkede spørsmålene. Det har vært mye tilsløring av den reelle beredskapen i Norge. Nå må statsministeren forklare hva regjeringen gjør for å rette opp den massive svikten. Og da snakker vi ikke bare om å bygge høye murer, stenge gater og legge bombefilm på vinduene. Det er tid for å tenke nytt og overskride tradisjonell sektordeling. Ting tar altfor lang tid i dette landet, sa Solberg.

– Les også: Gjørv-forslag kan bli skrinlagt

Høyre-lederen viste til den store terrorøvelsen i Oslo i 2006 og alle forbedringspunktene som ble avdekket da.

– Hva skjedde med erfaringene fra Øvelse Oslo? Hvor stoppet det? I departementet, på Statsministernes kontor eller i budsjettarbeidet? Signalene har ligget der lenge. Kunnskapen var kjent. Det har vært veldig senkede skuldre på dette området. Utrangert IKT, lav bemanning, svak ledelse, dysfunksjonelle nødsentraler - dette var kjente mangler, sa Solberg.

Partilederen sier ikke at terroren ville ha blitt avverget med Høyre i regjering, selv om partiet ville ha styrket politiet betydelig. Men hun legger heller ikke skylden på de rødgrønne for det som skjedde.

– Flertallsmakt har gradvis avfødt en sløvhet som har hemmet en reell forståelse av risiko. Allerede i 2007 advarte PST og sa at faren for terror var mer enn 50 prosent. Det burde ha utløst alarmen, sa Solberg.

Hun innrømmet imidlertid at alle partier har medansvar for at hverdagens mediehåndtering er gått foran langsiktig og overordnet tenkning og at det nå er tid for selvransakelse.

– Vi kommer ikke videre før vi erkjenner hva som gikk galt, og hvorfor vi endte opp med en kultur som ikke satte beredskap høyt nok, sa Høyres leder.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse