JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felix forsvarer fagutdanningen

Leder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, liker ikke Rødt-utspillet om at ungdom skal sky fagutdanning. – Vi kjenner oss ikke igjen i dette, sier Felix.

knut.viggen@lomedia.no

Forbundslederen reagerer på at partiet Rødt, på tampen av valgkampen, trakk inn «Oslos siste norske murer», Eirik Kornmo, i forbindelse med et arrangement mot sosial dumping og EØS-avtalen.

Kornmo oppfordret blant annet norsk ungdom til ikke å ta fagbrev, på grunn av utstrakt sosial dumping i byggbransjen.

* Les saken: Oslos siste murer

– Dette utspillet hjelper ingenting i kampen mot sosial dumping, mener Hans O. Felix.

– Snarere tvert i mot.

– Ta ansvar

– Det å si til ungdom at de ikke skal velge byggfag, er direkte ødeleggende for rekrutteringen. I tillegg kommer dette fra en arbeidsgiver, sier Felix og viser til at Kornmo har drevet egen bedrift siden 1995.

– Han burde selv ta et ansvar for at sosial dumping ikke forekommer, siden han jobber i en bransje med allmenngjort tariffavtale, ikke «snakke ned» yrkene på denne måten, mener Felix.

Felix stiller også spørsmål ved tallbruken.

– Nedgangen på 50 prosent, som det snakkes om her, refererer seg først og fremst til det generelle frafallet i videregående utdanning, ikke bare de som velger byggfag, sier Felix.

Oppløftende

Han forteller at tallene for elektro ikke tyder på noen dramatisk nedgang i interessen for faget.

– Det er riktig at mureryrket har hatt nedgang i antall søkere til fagutdanningen i flere år, men når det gjelder blant annet elektro er bildet et helt annet. Her skrives det rundt 3.000 lærlingekontrakter hvert år og dette tallet har holdt seg stabilt. Vi har også lyktes med å opprettholde kvaliteten på utdanningen og det er strenge kompetansekrav til dem som skal utføre elektroarbeid ute på byggeplassene, forklarer Felix.

– Moxnes tar feil

Han avviser også påstanden fra Rødts toppkandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes, om at EL & IT Forbundet tapte kampen om kompetansekravene i forbindelse med innføringen av den nye FEK-forskriften fra 1. juli, og at det nå er «fritt frem» for utenlandske elektrikere uten norske fagbrev.

– Moxnes er feilinformert. Den nye forskriften er en presisering i forhold til tidligere forskrift, og det stilles strenge krav til blant annet sikkerhet, avslutter Felix.

Annonse
Annonse