JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen etterlyser mineralstrategi

Under LOs nordområdekonferanse i Kirkenes kritiserte LO-leder Roar Flåthen regjeringa for ikke å ha utviklet en mineralstrategi, en strategi for utviklingen av gruvedriften.

torgny.hasaas@lomedia.no

Under konferansen var mineralutvikling i landsdelen et viktig tema. I Kirkenes er gruvedriften gjenopptatt. Administrerende direktør i Nussir, Øystein Rushfeldt, prøver å starte gruvedrift i Kvalsund. Han etterlyste forutsigbarhet, en stø kurs og en norsk mineralstrategi.

– Det har vært fire gruveprosjekt i Finnmark som har investert mer enn 10 millioner kroner. Tre av dem har gitt opp eller blitt lagt på is på grunn av at de ikke har fått de nødvendige tillatelsene, sier Rushfeldt til LO-Aktuelt.

Nussirs prosjekt i Kvalsund går også tregere enn planlagt.

– Vi hadde planlagt åpning i 2014, men dette har vi vært nødt til å utsette til 2015 fordi vi ikke har fått de nødvendige tillatelsene.

– Hvilke konflikter sinker prosjektet?

– Det ene er at reguleringsplanen har blitt møtt med innsigelser fra samisk hold. Det andre er innsigelser fra miljøvernmyndighetene knyttet til utslippstillatelser, sier Rushfeldt. Nussirs prosjekt kommer til å gi svært beskjedne inngrep i forhold til reindriften. Det blir underjordisk drift og sjødeponi. Han opplever innsigelsene fra samisk hold mer som et uttrykk for redselen for at et ja i Kvalsund vil føre til presedens.

Det er investert 100 millioner kroner i Kvalsund-prosjektet, men det har blitt ganske stopp for utenlandske investorer.

– Investorene lurer på hva regjeringa driver med. Ikke noe svar er også et svar, understreker Nussir-direktøren. Miljøverndepartementet har to prosjekter til behandling. Det ene er Nussirs, det andre er Nordic Mining i Engebø. Departementet skal avgjøre ja eller nei til sjødeponi.

Dette grep også LO-lederen fatt i:

– Det nytter ikke å ha en mineralstrategi hvis det blir nei i Miljøverndepartementet. Jeg hører her at de som prøver å få til noe, fortviler, sier Flåthen.

Men han er også kritisk til næringsminister Trond Giskes holdning til mineralnæringa.

– Vi mener at Store Norske, gruveselskapet på Svalbard, bør settes i stand til også å satse på fastlandet. Giske som næringsminister er eier og bør endre Store Norskes formål slik at de også kan spille en rolle i gruvedriften på land.

– Innebærer dette at det også vil bli behov for økte bevilgninger?

– Ja, det kan godt være at det er behov for kapital. Men det viktigste er at Giske må utvikle en eierstrategi, sier Flåthen. Han mener at Store Norske kan bli et «Statoil på land».

Annonse
Annonse