JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilregnelig

Anders Behring Breivik er funnet tilregnelig av Oslo tingrett.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Massedrapsmannen er kjent tilregnelig, og dømmes til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen startet opplesning av dommen mot Behring Breivik klokka 10 fredag.

Hun startet med å lese domsslutningen, og opplyste at dommen er enstemmig.

Ila-ansatte er forberedt

Leder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund sier han tar dommen til etterretning, og at hans medlemmer er godt forberedt på å gjennomføre straffen mot Behring Breivik.

– Kriminalomsorgen har vært forberedt på det ene og det andre, og er selvfølgelig fullt ut i stand til å håndtere situasjonen. Han havner på Ila, og de er så godt forberedt at dette skal gå helt på rutine og etter de planer som ligger der. Våre medlemmer håndterer denne saken slik de håndterer alle andre innsatte og dommer som vi får, sier han.

* (25.08.2011:) Bak denne muren sitter den terrorsiktede

Bjørkli tror det er bra at Breivik ble dømt til forvaring, og ikke tvungent psykisk helsevern.

– Jeg håper nå at det settes sluttstrek, av hensyn til de etterlatte og ofrene som lever. Sånn sett tror jeg det er en fordel at det ble forvaring og ikke tvungent psykisk helsevern, siden ansvaret for handlingene han har begått legges på ham. Om han hadde blitt dømt til tvungent psykisk helsevern, ville vi på en måte ikke hatt noen ansvarlig, og det hadde nok vært en belastning, sier Bjørkli.

– Rettsstaten har fungert

Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen, som mistet flere medlemmer i terroren 22. juli, mener det norske rettsvesenet har bestått prøven.

– Dommen viser at rettsstaten fungerer. Vi har vært igjennom en grundig prosess og har fått belyst det meste. Det virker som dommen er grundig, og at rettsvesenet har håndtert dette på en veldig god måte. Vi i landsforeninga konstaterer også at det i dommen ligger en kritikk av den Rettspsykiatriske kommisjon, sier Halvorsen.

Annonse
Annonse