JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truls tror på sin 13. valgkamp

Truls Wickholm (35) driver valgkamp på harde livet for å sikre seg fortsatt plass på Stortinget. Han tror innspurten vil avgjøre.

knut.viggen@lomedia.no

På den siste Oslo-målingen i Aftenposten 30. august var han ute, men energimontøren fra Sandaker har ikke gitt opp håpet. Og det er fortsatt mange timer igjen til stemmelokalene åpner.

– Det går i ett fra tidlig morgen til sen kveld, ler Truls Wickholm, mens han forsøker å få i seg noe annet enn fast-food i løpet av en liten pause torsdag ettermiddag. Dagen begynte med besøk fra svenske LO’ere, stand på Grorud, Fagforbundets arrangement på ettermiddagen og husbesøk utover kvelden.

– Vi prøver å rekke 500 husbesøk i dag. Det skal vi greie, sier han. I dag, fredag, deltar Arbeiderpartiets 7. kandidat i Oslo på skoledebatt på Kuben videregående skole. Siden går det slag i slag med gatemøter og debatter. Og både i helgen og på valgdagene søndag og mandag er det bokstavelig talt fullt kjør.

– Jeg skal være sjåfør. Kjøre folk til valglokalene. Det er en trivelig jobb, sier han og setter sin lit til at valgkampmaskinen til Arbeiderpartiet skal gi en opptur helt på slutten.

– Mange har ikke bestemt seg før de kommer til valglokalet, og i år virker det som det er flere enn noen gang tidligere som er usikre på hva de skal stemme, konstaterer Truls.

Pappakvoten

Frem til 5. august hadde Truls pappaperm for å ta seg av datteren Saga (1 år og én måned). Det er han glad for. Og han benytter anledningen til å legge inn et ekstra stikk til Høyre i den forbindelsen.

– Jeg skjønner ikke hvordan Høyre kan lansere et forslag om å fjerne pappakvoten. Hva er det med Høyre? Spør han.

Med fagbrev

Årets valgkamp er den 13. i rekken for Truls Wickholm, som startet allerede tidlig som AUF’er. Men i motsetning til mange som begynte sin politiske karriere tidlig har også Truls en yrkesutdanning. Han har fagbrev og er utdannet energimontør, selv om han ikke har vært yrkesutøver på åtte år.

– Jeg er den eneste stortingsrepresentanten fra Oslo med fagbrev, konstaterer Truls, som sammen med Raymond Johansen tidligere i valgkampen lanserte forslaget om å stille krav om fagbrev for å jobbe på byggeplassene.

Syvendeplassen

På nominasjonsmøtet til Oslo Arbeiderparti i vinter ble både Truls Wickholm og Marit Nybakk flyttet frem etter press fra blant annet fagbevegelsen. Syvendeplassen på lista er en bombesikker plass med Ap i regjering, men har også vært regnet som relativt sikker uten rødgrønt styre. Men de siste ukers meningsmålinger har spredt noe usikkerhet.

– Jeg tror vi blir største parti i Oslo og vi gjør det vanligvis litt bedre her enn ellers i landet. Det at AUF vant skolevalget i Oslo håper jeg også peker mot en trend, sier Truls.

Bompenger

På Stortinget har Truls Wickholm sittet både i utdanningskomiteen og i transportkomiteen. Det er saksområder han er opptatt av.

– For del fleste i Oslo er ikke bompenger viktigst, men sykehus, skole og helse. Men når det er sagt er jo bompengene også med på å gi litt mindre trafikk og litt bedre tilgjengelighet blant annet for håndverkere som skal rundt i denne byen. Jeg har selv stått mye i kø på ringveien med montasjebilen og ergret meg over trafikkorkene, sier han.

Høyres samferdselssatsing har han liten tro på.

– De har jo en helt begredelig historie å vise til på dette området, mens vi ved alle korsveier har satset mer penger. Hadde ikke vi overtatt i 2005 hadde arbeidet med jernbaneutvidelsen vestover stoppet opp, forklarer Truls. Han mener det er en klar sammenheng mellom skattenivå og bevilgninger til gode formål.

– Gir du skattelette må du kutte på andre områder.

Y-veien

I utdanningskomiteen har Truls Wickholm vært særlig opptatt av kvaliteten på fagutdanningen og mulighetene for ungdom til å velge yrkesutdanning for så å gå videre til høyere utdanning, den såkalte Y-veien.

Et paradoks er det at han selv kan få god nytte av arbeidet han har gjort de siste fire årene på Stortinget, skulle han ikke komme inn.

– Kommer jeg ikke inn på Stortinget må jeg uansett oppdatere kunnskapene mine i montørfaget, for der har det skjedd mye. Da kan det bli Y-veien for meg også, ler Truls Wickholm.

Annonse

Flere saker

Annonse