JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Påbudt å kjøpe hvit vask

Fra nyttår skal alle rengjøringsbedrifter være godkjent av Arbeidstilsynet. Alle kunder må kjøpe renholdstjenester fra bedrifter som er godkjent i den nye ordningen.

torgny.hasaas@lomedia.no

1.september trer godkjenningsordningen for renholdsfirmaer i kraft. Da har bedriftene tre måneder på å registrere seg i ordningen. Etter årsskiftet er det forbudt for virksomheter å kjøpe renholdstjenester fra firmaer som ikke er registrert i det offentlige registeret og har fått et godkjenningsstempel.

– Dette er en gledens dag. Endelig får vi en offentlig godkjenningsordning for renholdsbransjen, sier leder i Arbeidsmandsforbundet Erna Hagensen.

– Vi har arbeidet for en slik ordning helt siden begynnelsen av 90-tallet. Vi fikk det ikke til da, så vi startet i stedet opp ordningen «Ren utvikling» sammen med NHO Service. Dette er et av de få områdene vi har samarbeidet godt på, sier forbundslederen.

NHO service og Arbeidsmandsforbundet fortsatte arbeidet for å få til en offentlig godkjenningsordning.

– Da Bjurstrøm kom fikk hun orden på det, sier en tydelig fornøyd Hagensen.

Gangstere og offentlig virksomhet

Kravene som stilles for å bli godkjent er bedriften har en godkjent bedriftshelsetjeneste, at de oppfyller kravene til verneombud og arbeidsmiljøutvalg, at de har yrkesskadeforsikring, at de har skriftlige arbeidsavtaler og følger bestemmelsen om allmenngjøring av tariffavtalen i renholdsbransjen. I tillegg må firmaene være registrert i enhetsregisteret, foretaksregisteret, momsregisteret og arbeidstaker- og arbeidsgiverregisteret.

– Dette er ting som i utgangspunktet er lovbestemt, så det skulle egentlig være overflødig med en slik godkjenningsordning, mener Hagensen.

– Men dette er nødvendig for at denne bransjen skal ha en framtid. Mange av firmaene er gangstere og offentlige virksomheter har kjøpt tjenester fra dem for å spare penger, sier hun.

Hagensen trekker fram at det er viktig at partene skal være registrert i arbeidstakerregisteret.

– Det hjelper mot svart arbeid. I tillegg er det mange som har jukset med ikke å betale yrkesskadeforsikring.

ID-kort og verneombud

Samtidig blir det innført en ordning med ID-kort slik at det blir vanskelig å arbeide under falsk navn.

– Er alle Arbeidsmandsforbundets krav oppfylt?

– Vi skulle gjerne ha stilt krav til at firmaene måtte ha tariffavtale, men det skjønner vi er vanskelig å få til, avslutter en fornøyd forbundsleder.

Samtidig med godkjenningsordningen innføres det også en ordning med regionale verneombud for hotell-, restaurant- og renholdsbransjen. Deres oppgave blir å kontrollere arbeidsmiljøet og beskytte og ivareta arbeidstakernes interesser i arbeidsmiljøspørsmål. De skal varsle arbeidstakere og arbeidsgivere om uheldige forhold på arbeidsplassen, gi råd til arbeidsgivere ved gjennomføring av arbeidsmiljøtiltak og stanse arbeidet når det er umiddelbar fare for arbeidstakernes liv og helse.

Annonse
Annonse