JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper Stortinget tar debatten

Terje Aasland (Ap) tror regjeringen gjør klokt i å ta en debatt rundt forslagene til endringer i det norske strømregimet.
STORTINGSMELDING: Terje Aasland (Ap) ønsker at det skal legges frem en stortingsmeldingom de forslagene som kom frem i Reiten-rapporten.

STORTINGSMELDING: Terje Aasland (Ap) ønsker at det skal legges frem en stortingsmeldingom de forslagene som kom frem i Reiten-rapporten.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Samme dag som landsmøtet i EL & IT Forbundet avsluttes blir det klart om Stortinget vil be Regjeringen om å legge frem en stortingsmelding om de forslagene som Reiten-utvalget foreslo om endringer i det norske strømregimet.

Før jul leverte tre Ap-representanter inn et «Dokument 8»-forslag, for å få den såkalte Reiten-rapporten om endringer i det norske strømregimet opp til politisk debatt. Trioen besto av to tidligere energimontører og EL & IT- medlemmer, Terje Aasland og Truls Wickholm, samt Per Rune Henriksen fra Hordaland.

Nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité, Terje Aasland, håper et flertall av medlemmene i komiteen 12. mars gir ett tydelig signal om at så omfattende endringer som er foreslått må underlegges en bredere og mer helhetlig debatt i Stortinget.

– Det er fornuftig at det åpnes for debatt rundt så store endringsforslag sier Aasland til fri fagbevegelse/Nettverk

Stor omlegging

I mai i fjor konkluderte et utvalg ledet av tidligere energiminister Eivind Reiten med at det norske strømregimet burde effektiviseres og legges om, blant annet gjennom å skille ut nettdelen slik at det både funksjonelt og bedriftsmessig blir skilt fra øvrig virksomhet.

EL & IT Forbundet har tidligere advart mot flere av forslagene i rapporten. De frykter at det blant annet kan føre til at mange lokale kraftselskap blir splittet opp og kjøpt av større aktører og at det norske strømnettet selges på billigsalg.

Kompetanseforskriften

Det er også kjent at regjeringspartiene, Høyre og Frp, ønsker å fjerne kompetanseforskriften som kom for fire år siden.

Denne forskriften skal sikre at produksjons- og nettselskap har bemanning nok i eget hus. Forskriften stiller krav om at alle som har anleggs- og områdekonsesjon (dvs. både kraft- og nettselskap) har egne ansatte med kompetanse til å utføre alle nødvendige oppgaver i ordinære driftssituasjoner. Ifølge EL & IT hindrer forskriften at selskapene tømmes for ansatte som skal ta seg av drift og vedlikehold.

Handlingsrom

Terje Aasland, som frem til 2005 var distriktssekretær i forbundet kjenner godt til både forbundets standpunkt og bekymringer rundt så vel Reiten-rapporten som kompetanseforskriften. Han mener det er viktigere enn noen gang å få forslagene i Reiten-utvalgets rapport frem for Stortinget.

– Nylig fikk vi også rapporten fra produktivitetskommisjonen som trekker i samme retning, sier han. Aasland mener det handler om å sikre handlingsrom for små selskaper og kraftlag, som er så viktige for lokalsamfunn over hele landet.

– Hvis det trengs endringer, så må det være endringer til det bedre, ikke endringer som gir større usikkerhet og dårligere beredskap, mener Aasland.

Feil retning

Han er også kritisk til forslaget om å fjerne kompetanseforskriften, bare fire år etter at forskriften ble innført.

– Dette er et skritt i feil retning, sier telemarkingen og legger til at han synes det er svært synd hvis forskriften forsvinner.

– Det vil etter min mening være å gå baklengs inn i framtida, og det virker som om dette er veldig ideologisk begrunnet av regjeringspartiene. Å sikre god kompetanse i nettselskapene er viktig, sier han.

Ros til Hans

Stortingsrepresentanten, som fylte 50 år i helgen, regner med å følge hele eller deler av EL & IT Forbundets landsmøte som observatør.

– Jeg synes Hans (Felix red. anm.) har gjort en god jobb som leder av EL & IT Forbundet, forbundet har hatt en god utvikling under hans ledelse. Jeg håper forbundet stemmer fram en ny leder som både er bærende og samlende og som ikke minst har politisk teft og sans, sier Terje Aasland.

Det er fornuftig at det åpnes for debatt rundt så store endringsforslag

Terje Aasland (Ap)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse