JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om komitéhøring

Kontrollkomiteens leder Anders Anundsen (Frp) mener det ikke er naturlig å innkalle statsråder fra før 2005 til høringene om terror og beredskap.

Martin Kolberg (Ap) vil snakke med alle som kan belyse det som skal belyses.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) står høyt på listen over eksstatsråder som vil bli kalt inn til åpen høring om terror og beredskap i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, dersom komiteen bestemmer seg for å grave i forhold fra tida før Stoltenbergs nå sju år gamle rødgrønne regjering.

– Les også: Frp åpner for riksrett mot Storberget

Advarer

Dagen etter at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) holdt sine terror-redegjørelser i Stortinget, var komiteens tidsperspektiv et åpent spørsmål.

– Det er ikke noe poeng i seg selv å kalle inn satsråder fra før 2005, sier Anundsen, som advarer mot å gjøre høringen til et politisk spill.

– Dersom vi likevel går lenger tilbake i tid, må det være strengt saksorientert. Jeg tror det er avgjørende at høringen ikke gjøres om til et politisk taktisk spill, legger han til.

– Les også: – Uendret trusselbilde

Nødvendighet

Parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet, Martin Kolberg, mener det er for enkelt å sette en grense ved opprettelsen av Stoltenberg II-regjeringen i 2005.

– Dette må legges opp så bredt at vi er sikre på å få belyst alt som skal belyses. Jeg mener at ikke noe kan utelukkes. Dersom det viser seg nødvendig å snakke med tidligere statsråder for å belyse tidslinjen for utviklingen av en dårlig kultur, så må vi kalle dem inn, sier Kolberg til NTB.

Han avviser at det i så fall vil ha noe gjøre med et politisk spill.

– Les også: Stoltenberg viker ikke

Ekstraordinært

Onsdag ble det klart at kontroll- og konstitusjonskomiteen møtes tirsdag 11. september til et ekstraordinært møte, tre uker før Stortinget konstituerer seg etter sommerferien.

I tillegg til statsministerens og justis- og beredskapsministerens redegjørelser, ligger 22. juli-kommisjonens rapport på komiteens bord.

I dette første møtet er det først og fremst omfang og fremdrift som vil være tema.

– Dessuten skal vi velge en saksordfører. Så får vi komme tilbake til hvem vi ønsker å invitere, etter at vi har blitt enige om hva vi ønsker å belyse, sier Anundsen.

Riksrett

Frp-leder Siv Jensen sa til Aftenposten onsdag at hun ikke utelukker at høringene kan ende med et forslag om riksrett mot tidligere justisminister Knut Storberget (Ap).

Det burde hun ikke sagt, mener KrF-leder Knut Arild Hareide:

– Forslaget om å stille Storberget for riksrett er et blindspor som bare er egnet til å villede folket. En riksrettssak er overhodet ikke på KrFs agenda. Det er en avsporing som tar oppmerksomheten bort fra de sentrale spørsmålene: Hvorfor sviktet beredskapen og hva kan gjøres for å bedre den, sier Hareide til NTB.

Heller ikke Anundsen støtter Jensen:

– Riksrett anser jeg som ganske usannsynlig. Stortinget har ikke brukt riksrett som reaksjonsform siden 1926, så det ligger ikke akkurat lengst fremme på aktualitetsskalaen. Men Jensen svarte på et spørsmål om det kan utelukkes, og i en sak som denne kan ikke noe utelukkes, sier han.

Kolberg ønsker ikke å gå inn i diskusjonen, fordi spørsmålet er - som han sier «for alvorlig til at jeg vil inngå i noen polemikk om det». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse