JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Om kvinner, fred og sikkerhet og sånt.

Statsminister Erna Solberg la denne uka fram en ambisiøs og spenstig handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet. Den manglet bare finansiering.

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

Hun visste nok at det var konsensus rundt denne handlingsplanen, så det var en selvsikker statsminister Erna Solberg som sammen med utenriksministeren, forsvarsministeren, justisministeren og barne-, likestilling og inkluderingsministeren møtte fram i Litteraturhuset på mandag for å legge fram handlingsplanen som sier at kvinneperspektivet skal være en del av alt Norge gjør i freds og sikkerhetsarbeidet internasjonalt. Det er en god politisk sak som betyr at den norske regjeringen skal prioritere å styrke den internasjonale innsatsen for å sikre kvinners sikkerhet og rettigheter. Solberg-regjeringen har blinket ut fem områder som det skal satses spesielt på. Dette er Afghanistan, Colombia, Myanmar, Palestina og Sør-Sudan.

Alle som var til stede nikket anerkjennende da statsministeren redegjorde for at kvinner og jenter fortsatt rammes hardest i konflikt. Det er også bakteppet for at regjeringen nå ønsker å fokusere på dette. Og det er konsensus om at dette er viktig og riktig prioritering fra et land som Norge, som lenge har vært ledende på likestillingsarbeid.

Det er ikke tilfeldig at Solberg-regjeringen lanserer denne handlingsplanen nå. I år er det 15 år siden FN vedtok resolusjon 1325 som anerkjenner at konflikt rammer kvinner og menn ulikt. Etter denne viktige resolusjonen har sikkerhetsrådet vedtatt ytterligere seks resolusjoner om kvinner, fred og sikkerhet.

Erna Solberg vil nå at Norge skal gjøre en ekstra innsats for at disse resolusjonene skal gjennomføres. Hun har i planen fire satsingsområder. Det er:

• Fredsprosesser og fredsforhandlinger. Fredsavtaler må omfatte både kvinner og menns rettigheter, behov og prioriteringer.

• Internasjonale operasjoner må ta hensyn til kvinners og menns sikkerhet, rettigheter og behov.

• Fredsbygging må øke kvinners økonomiske og politiske handlingsrom og innflytelse.

• Norges humanitære innsats må ivareta kvinners og menns rettigheter, behov og prioriteringer.

Statsministeren understreket på lanseringen at kjønnsperspektivet skal integreres i alt freds -og sikkerhetsarbeid og sa at dette fordrer tydelig ledelse, fra både kvinner og menn. Dette kunne like godt vært uttalt av en sosialdemokratisk statsminister i en rødgrønn regjering. Og det vanket mange godord til Solberg-regjeringen fra uventet hold denne uka.

Både LOs Peggy Følsvik og representanter fra opposisjonen roste Erna Solberg for at hun nå følger opp dette med en konkret handlingsplan. Tidligere FN-topp og nå generalsekretær i Flyktningehjelpen, Jan Egeland, sa at han kunne stille seg fullt og helt bak handlingsplanen som lå på bordet. Endelig hadde Solberg en sak det var konsensus om i Norge.

Den eneste i salen som ytret seg kritisk var Gro Linstad, daglig leder i Fokus. Hun synes også handlingsplanen var god men synes det var en stor svakhet at regjeringen ikke må rapportere hva de oppnår med denne handlingsplanen samtidig som hun etterlyste finansieringen. Hun er nå spent på hvor statsministeren og de fire statsrådene tar pengene fra for å følge opp de fine ordene i handlingsplanen. Men utenriksminister Børge Brende er optimist og har stor tro på at denne handlingsplanen vil endre måten regjeringen nå jobber på. Brende er opptatt av at Norge skal være et foregangsland og at de nå skal inkludere kvinner i alt fredsarbeid som Norge er god på. I dag er kun 9 prosent av fredsforhandlerne kvinner. Samtidig som handlingsplanen ble lagt fram lanserte også regjeringen et nordisk kvinne- og fredsnettverk for fredsmeklere.

All ære til Solberg-regjeringen for en god handlingsplan og et godt initiativ. Nå gjenstår det bare å se hvor pengene skal tas fra og det å gå fra fine ord til praktisk handling.

Annonse
Annonse