JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avventende forbundsledere

Forbundslederne er ikke overrasket over et borgerlig flertall, men er glade for at Arbeiderpartiet ble størst.

morten.hansen@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

En rekke av forbundslederne i LO deltar på Arbeiderpartiets valgvake. NTL-leder John Leirvaag innser det han fryktet, at det rødgrønne flertallet ryker.

– Men det er veldig bra at Ap fortsatt er størst. Det blir veldig spennende om Høyre og Frp må ha med flere partier for å danne flertall. Det vipper så mye enda at det er umulig å si. Det store spørsmålet er hvor mange føtter de er avhengige av å støtte seg på, sier Leirvaag.

Forhandlinger

Han tror Venstre vil bli lettere å forhandle med enn KrF, og forventer at politikken avhenger mye av hvilke partier som blir med.

– Om Høyre og Frp får flertall sammen, vil vi statsansatt merke mye fort. Om de må forhandle med andre partier, merker vi ikke så mye så fort. Men det er sannsynlig med privatiseringer på en del av våre virksomheter, sier Lerivaag og nevner Avinor, NRK og Statkraft som mulige.

Han synes det er vanskelig å forklare hvorfor et så klart flertall av folket har valgt bort de rødgrønne:

– Det er mulig folk føler de har det så godt at de glemmer de har behov for et sikkerhetsnett i bånn. Og det kan være enkeltsaker som har avgjort valget for enkelte, sier han, og legger til at regjeringsslitasje er uunngåelig.

Leirvaag tror et blått flertall vil gi andre arbeidsformer for forbundet, og at det vil føre til mindre tilgang.

– Jeg er spent på hvordan den kommende regjeringen vil stille seg til EU-direktiver. Den sittende regjeringen har bidratt mot sosial dumping i forbindelse med det frie arbeidsmarkedet i Europa, og der har ikke Høyre og Frp vært så villige til å stemme for.

Redd privatisering

Leder Kjell Atle Brunborg i Norsk Jernbaneforbund mener valgresultatet er som ventet.

– Arbeiderpartiet gjør et bra valg utifra situasjonen. Det er viktig at Ap blir klart størst, som de ser ut til å bli. SV ser ut til å gjøre et meget dårlig valg, mens Sp overrasker. Men det er ikke bra med et blått flertall fra vårt ståsted, sier han.

Han har flere bekymringer med en ny regjering:

– Jeg frykter den økonomiske politikken vil gi økt arbeidsledighet og høyere rente. For jernbanen er jeg redd det blir en massiv privatisering og konkurranseutsetting, sier han.

Han er spent på de kommende regjeringsforhandlingene.

– Jeg kan ikke forstå hvordan KrF skal sette seg ned og samarbeide med Frp, undrer han.

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/B-IsRWZR2fA?version=3&amp;hl=nb_NO&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/B-IsRWZR2fA?version=3&amp;hl=nb_NO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

– Veldig skuffende

Postkom-leder Odd Christian Øverland mener det ligger an til å bli et resultat som forventet.

– Men likevel er det veldig skuffende, og jeg forstår det ikke helt. Det er så mange arbeidsfolk som stemmer på de borgerlige. Partier som har sagt de vil gjøre endringer i arbeidslivet som å åpne for mer overtid, mer deltid og mer ubekvem arbeidstid. At arbeidstakerne ikke tar innover seg dette, er overraskende, synes Øverland.

For Postens del tror han det vil komme kraftige endringer.

– Jeg tror det blir tilrettelegging for nedsalg i Posten, innføring av postdirektivet og full liberalisering. Det er ikke positivt for Postens kunder, Posten som selskap eller de ansatte, sier han.

Men han vil likevel fortsette arbeidet opp mot politikere for å tale Postens sak.

– Jeg har kjempet i mot postdirektivet før, og vil fortsette med det. Jeg finner ingen gode argumenter for, og tror også noen i Høyre vil forstå det jeg sier. Jeg tror også jeg kan snakke med folk i KrF, sier han.

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/ybx_0Zh6UM8?version=3&amp;hl=nb_NO&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/ybx_0Zh6UM8?version=3&amp;hl=nb_NO&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Engstelig for justispolitikken

Norges Fengsels- og Friomsorgsforbunds leder, Geir Bjørkli, mener det ikke er noen gledens dag for justispolitikken.

– Skuffet over at de rødgrønne ikke rekker opp. Jeg er nervøs og engstelig for hva Frp og Høyre finner på i justispolitikken. Hvis Frp får gjennomslag for sine løfter, har ikke kriminalomsorgen mye å glede seg over. Jeg håper virkelig at Høyre vil legge en demper på Frp, sier Bjørkli.

Han konstaterer at sentrum har styrket seg i dette valget.

– SV og venstresiden i Arbeiderpartiet har blitt svekket, samtidig som Senterpartiet og de borgerlige sentrumspartiene har blitt større. Når det gjelder Venstre tror jeg det er miljø- og klimasaken som er årsaken, og ingenting annet, sier Bjørkli.

To positive ting

LO Stats nestleder Eivind Gran skulle ønske resultatet ble bedre for de rødgrønne, men ser likevel to positive signaler.

– Akkurat nå ser det ikke ut til at Høyre og Frp er et styringsdyktig flertallsalternativ alene. Og det er et solid resultat i forhold til målingene for Arbeiderpartiet. Det er ikke helsvart, sier han.

* Les også: Bekymret LO-leder

Annonse

Flere saker

Annonse