JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Samhold og dugnadsånd i regjeringskvartalet

Nærmere 2 000 ansatte i regjeringskvartalet er direkte, eller indirekte, rammet av bombingen i Oslo og drapene på Utøya. De har svart med samhold og dugnadsånd.

morten.hansen@lomedia.no

– I denne tiden har vi sett at samholdet har blitt styrket – i hele fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen. Mange av oss har oppdaget at de gamle arbeidersangene, som mange har opplevd som litt svulstige, nå har sin mening. For eksempel er teksten på fanen til landsforeningen vår; «Sammen er vi sterke – mangfold, likeverd, solidaritet». I dag er det ikke bare tomme ord. Det er ord som har fått styrke.

Lyttet til Jens

Bjørn Halvorsen, leder av NTL Sentralforvaltningen, er imponert av medlemmene, de tillitsvalgte og kollegene i regjeringskvartalet.

– Det er en veldig stor dugnadsånd. Alle er med på oppfordringen fra statsminister Jens Stoltenberg, om at det som har skjedd ikke skal presse oss i kne. Samtidig må vi ta oss tid til å sørge, gi hverandre rom til å reagere og være rause – som medmennesker og kolleger, sier Halvorsen.

Mange har mistet sin faste arbeidsplass, og er nå på flyttefot på ubestemt tid. Noen har mistet nære kollegaer og venner. Mens mange ennå ikke vet om noen av deres kolleger som er skadet vil komme tilbake på jobb. Midt i dette har arbeidet i departementene gått videre.

– Som en departementsansatt sa det; Vi har et statsbudsjett som skal ut, og et valg som skal gjennomføres. Samtidig har vi inntrykk av at departementene har vært veldig flinke til å informere sine ansatte om hva som skjer, sier Halvorsen.

Roser ledelsen

Det later til å ha vært god og kontinuerlig informasjon på intranettet og på e-post. De som har vært på ferie har fått SMS med informasjon. Og det har vært gitt oppfølging av bedriftshelsetjenesten.

– Vi har inntrykk av at folk er veldig fornøyd med hvordan regjeringen og ledelsen i departementene har opptrådt og håndtert utfordringene etter bombingen, fastslår Halvorsen.

Blant annet har utbombingen av flere av bygningene ført til at mange er fritatt for arbeidsplikten.

– På grunn av at det ikke er kontorlokaler til alle, må mange holde seg hjemme med full lønn men samtidig være klare til å stille på jobb på kort varsel. Vi har bedt om at det blir opprettet møteplasser til denne gruppen. Det er blitt gjort. Og det mener vi har vært viktig. Det er mange som ikke ønsker og gå hjemme uten noe å gjøre og som har behov for et sted å gå, konstaterer Halvorsen.

Medbestemmelse

Selv om det så langt har vært en god krisehåndtering, advarer han mot at dugnadsånden skal bli strukket for langt.

– Jeg er redd at dugnadsånden skal tyne folk etter hvert som den akutte fasen går over og dagene igjen begynner å ligne en hverdag. Alle vil gjøre en innsats. Vi frykter at det skal resultere i utbrenthet. Vi må nærme oss en normaltilstand så snart som mulig, sier Halvorsen.

Han er redd for at den unntakstilstanden som nå råder, skal føre til at hovedavtalen blir satt ut.

–I den tiden vi er inne i nå er det kanskje viktigere enn noen gang at de tillitsvalgte har medbestemmelse i de prosessene som settes i gang. Så langt virker det som om ledelsen skjønner dette. I alle fall delvis. Det er viktig nå at de tillitsvalgte og hovedverneombudene blir trukket inn i styringsgrupper og referansegrupper for å kvalitetssikre informasjon og for å fange opp signaler fra folk som vet hvor skoen trykker.

Normalisering

Halvorsen er klar på at arbeidet i sentraladministrasjonen snart må normaliseres så langt som mulig.

– Det viktigste, fra bomben gikk av utenfor regjeringskvartalet – og drapene på Utøya, har vært sorgarbeidet. Vi har hatt minnestunder og oppfølging av bedriftshelsetjenesten. Det har vært, og vil fortsatt være, en tid full av sorg, tomhet og sinne. Det vil komme en tid for evaluering, men vi er ikke der ennå, sier Halvorsen.

Han fastslår at det vil komme mange spørsmål. Spørsmål som det ikke vil være enkelt å svare på, eller som ikke har entydige svar. Men enn så lenge er det fortsatt mange følelser som skal bearbeides.

– Vi ser at samholdet blir styrket, folk kommer sammen og sørger sammen. I denne situasjonen har det vært godt for NTL-medlemmene i regjeringskvartalet å oppleve det gode samholdet mellom kolleger og i LO-familien.

Mandag samles ansatte i departementene og andre som jobber i Regjeringskvartalet til minnemarkering etter terrorangrepet.

Markeringen finner sted mandag klokken 12 på Johan Nygårdsvolds plass, mellom høyblokken og R5.

Åtte personer mistet livet i eksplosjonen som rammet Regjeringskvartalet 22. juli.

Annonse
Annonse

Mandag samles ansatte i departementene og andre som jobber i Regjeringskvartalet til minnemarkering etter terrorangrepet.

Markeringen finner sted mandag klokken 12 på Johan Nygårdsvolds plass, mellom høyblokken og R5.

Åtte personer mistet livet i eksplosjonen som rammet Regjeringskvartalet 22. juli.