JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan miste ambulerende sikkerhetsopplæring

Til tross for at det i år avholdes 100 kurs på opplæringsfartøyet MS «Kongsnes» som en del av sikkerhetsopplæringen for fiskere, vil ikke regjeringen videreføre driften av skipet.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Opplæringsskipet MS «Kongsnes» er den eneste flytende sikkerhetsopplæringsinstitusjonen for fiskere, og seiler langs hele Norges kyst fra Østfold til Finnmark for å gi fiskerne de nødvendige kursene som trengs for å kunne jobbe som fiskere. Nå kan driften av den snart være historie, siden regjeringa ikke ønsker å videreføre støtten til «Kongsnes».

- Dagens opplæringsfartøy er, som representanten viser til, gammelt. Kostnadene ved å erstatte fartøyet med et nytt fartøy vil øke det årlige tilskuddsbehovet til fartøyet ytterligere, svarte Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen på et skriftlig spørsmål fra Høyres Elisabeth Røbekk Nørve.

Har bedt om møte

Når man vet at statistikken for sier at fiskere er den yrkesgruppen hvor det er størst sjanse for både skader og dødsfall, er det ikke rart at blant annet Sjømannsforbundets Werner Kiil er bekymret.

- Hovedproblemet er at dersom ikke bevilgningene blir videreført, vil vi miste den ambulerende sikkerhetsopplæringa for fiskerne. I tillegg er vi ikke kjent med hva slags kompetanse på fiskernes sikkerhet de landbaserte opplæringssentrene har, sier Werner Kiil, områdeansvarlig for fiskeri i Norsk Sjømannsforbund.

Frykten for at Fiskeri- og Kystdepartementet skulle gjøre alvor av trusselen om å fjerne støtten til «Kongsnes» er ikke ny. Allerede på våren i 2006 skrev Sjømannsforbundets medlemsblad, Loggen om usikkerheten sjøfolkene om bord på MS «Kongsnes» følte i forhold til om det ville komme bevilgninger til opplæringsbåten. I vår sendte Sjømannsforbundet et brev til departementet.

- Vi ba om et møte med departementet, men har ennå ikke fått noen respons, sier Werner Kiil.

Godt tilpasset

Han går ikke uten videre med på at båten er for gammel til formålet.

- «Kongsnes» er spesielt tilrettelagt for å drive sikkerhetsopplæring for fiskere, og vil lett kunne tilpasse seg de nye IMO 60-kravene, hevder han.

Tilbakemeldingene fra de som bruker båten er også gode.

- Både fra fiskerne som har vært på kurs, og de som driver båten, så hører vi at båten har vært godt tilpasset det den skal gjøre. Sammenlignet med andre læresteder, er heller ikke kostnadene spesielt høye, mener han.

Sammen med Norsk Fiskarlag har Sjømannsforbundet vært aktive i å prøve å beholde den ambulerende sikkerhetsopplæringen, men Kiil er ikke altfor optimistisk.

- Hvis ikke regjeringa endrer oppfatning, er jeg redd vi ikke har flere botemidler, sukker han.

Ønsker ikke dårligere tilbud

Fiskeripolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, Lillian Hansen sier at det er dialog med departementet for å opprettholde en god sikkerhetsopplæring.

Hun avslører at Arbeiderpartiets fraksjon i Stortingets næringskomite er i dialog med Fiskeri- og kystdepartementet om sikkerhetsopplæringa.

- Vi vil ha en løsning i havn så fort som mulig, men det er en ekstra utfordring nå etter det som har skjedd. Når vi starter med ordinære møter med departementet igjen, vil dette bli tatt opp, forteller Lillian Hansen til Maritim Logg.

Da er det liten tvil om at ambulerende sikkerhetsopplæring for fiskere vil stå på agendaen.

- Etter at den ambulerende ordningen ble iverksatt, så har fiskerne benyttet seg av det i større grad enn da vi ikke hadde en ambulerende ordning. Det må jo være et mål i seg selv at flest skal ta opplæringa. Det kan ikke være sånn at den bebudede avviklinga av den ambulerende sikkerhetsopplæringa vil gjøre at færre tar opplæring. Det grunnleggende er at vi har en opplæring som vi ikke skal ha reduksjon i. Vi skal ha en god sikkerhetsopplæring for fiskere, avslutter Lillian Hansen.

Annonse

Flere saker

Annonse