JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spår lyse tider

Mens NHO tidligere denne uka advarte om at euro-krisa vil treffe norsk eksportindustri fra neste år tegner Statistisk sentralbyrå et lysere bilde av framtida.

Noenlunde stabil arbeidsløshet, moderat renteoppgang fra neste år og solid reallønnsvekst er hva byrået mener vi har i vente fram til 2015.

I sine oppdaterte konjunkturutsikter, som ble offentliggjort i formiddag, medgir byrået at investeringene i fastlandsnorge vil være svake og bidra uvanlig lite til den økonomiske veksten de neste årene. Det er først og fremst oljevirksomheten og det lave rentenivået som drivkreftene i den konjunkturoppgangen SSB-økonomene mener vi er inne i.

Slår byråets prognoser til kan norske husholdninger se fram til en vekst i kjøpekraften på 5 % i år og mellom 4,5 og 2,8 % de neste tre årene.

Også rentenivået tegner til å bli til å leve med for de fleste. Takket være skattefradraget for renteutgifter regner SSB med at den reelle renta, etter skatt, vil holde seg på under 1 % i hele perioden fram til og med 2015.

Malurten i SSB-begeret er boligprisene. Lavt rentenivå og høy inntektsvekst gjør at de vil fortsette å stige med mellom sju og åtte prosent i året, mener SSB-økonomene.

Her er noen av hovedtallene som viser hvordan Statistisk sentralbyrå mener økonomien vil utvikle seg fram til og med 2015:

* AKU-tallene ligger vanligvis noe høyere enn arbeidsløshetstallene fra NAV. AKU-tallene omfatter alle som selv beskriver seg som arbeidssøkere, mens Nav-tallene bare fanger opp de som er registrert som helt arbeidsløse ved Nav-kontorene.

Annonse

Flere saker

Annonse