JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feiret med skolepolitikk

Høyre-festen på meningsmålingene nådde et foreløpig høydepunkt lørdag, men partileder Erna Solberg ville heller snakke om skolepolitikk.

Rødgrønne Hedmark med tre Høyre-mandater og ingen Sp-representasjon på Stortinget. Rekordmåling i Sør-Trøndelag med fire mandater og en oppslutning på 31,8 prosent. Beslag på halve stortingsbenken med doblet oppslutning fra Akershus. Større enn alle de rødgrønne partiene til sammen i Norfaktas partibarometer for august.

Selv erfarne partiveteraner som husker storhetstiden på begynnelsen av 1980-tallet, må klype seg i armen. Rammen kunne knapt ha vært bedre for partilederens tale under en rekordstor kommunalkonferanse. Aldri før har så mange ordførere og lokalt folkevalgte i Høyre satt hverandre stevne som på Hamar lørdag.

– Les også: Erna suser videre

Men stjerna - altså Erna - lot de ferske erfaringene fra stormunnede partimønstringer hos republikanere og demokrater i USA ligge. I stedet snakket hun om skole.

– Hyggelig med målinger

For tanken på at landets sjuendeklassinger aldri har opplevd annet enn rødgrønn skolepolitikk, får det til å gå kaldt nedover ryggen hennes.

– De som begynte på ungdomstrinnet i år har gått sju av sju år i grunnskolen med en kunnskapsminister fra SV. Det er sju år med tapte muligheter, sa Solberg, før hun ramset opp hva som er galt med rødgrønn skolepolitikk og hva hun selv akter å gjøre som regjeringssjef.

– Les også: Helblått på ny måling

Underveis måtte Solberg medgi at hun nok ga den eksepsjonelle støtten til hennes parti en noe stemoderlig behandling i talen.

– Mange hadde kanskje forventet at jeg skulle bruke mer tid på å skryte av gode meningsmålinger i dag. Meningsmålinger er hyggelig, men det er bare én dag som gjelder. Det er valgdagen neste høst, poengterte Høyre-lederen, før hun igjen ga seg i kast med skolepolitikk.

Kunnskap

Erna Solberg spår en valgkamp som kretser rundt helsepolitikk, samferdsel og norsk økonomi i lys av den europeiske gjeldskrisen.

– Men alle disse sakene har en ting til felles: Vi trenger kunnskap i topp for å løse de vanskeligste utfordringene og kunnskap i bredden for å slippe alle gode krefter til, sa hun og tegnet opp følgende hovedsak for Høyre i de kommende månedene: Kunnskap i skolen.

– Det er selve nøkkelen for å trygge arbeidsplassene og løse utfordringene samfunnet står overfor, hevder hun.

– Les også: Flest vil ha Erna

Når Høyre bedyrer å sitte med nye og framfor alt riktige løsninger i skolepolitikken, så kan det sikkert diskuteres hvor ny denne resepten er: Styrking av etter- og videreutdanning, økt satsing på leksehjelp, kamp mot lese- og skrivevansker, statusheving for yrkesfagene og utdanning av flere gode fagarbeidere.

Åpenhet om resultater fra skolenes nasjonale prøver er iallfall noe som bestemt skiller Høyres skolepolitikk fra de rødgrønnes.

– Jeg vet at åpenhet er vanskelig for venstresiden. Det var åpenhet om resultater som avslørte hvordan Arbeiderpartiets skolepolitikk fra 90-tallet sviktet barna som trengte skolen aller mest, sa Solberg.

Bekymret

Når Høyre bedyrer å sitte med nye og framfor alt riktige løsninger i skolepolitikken, så kan det sikkert diskuteres hvor ny denne resepten er: Styrking av etter- og videreutdanning, økt satsing på leksehjelp, kamp mot lese- og skrivevansker, statusheving for yrkesfagene og utdanning av flere gode fagarbeidere.

Det siste punktet – åpenhet om resultater fra skolenes nasjonale prøver – er iallfall noe som bestemt skiller Høyres skolepolitikk fra de rødgrønnes.

– Ernas tale tyder på at Høyre i stor grad har adoptert regjeringens prioriteringer. Jeg er mest bekymret for det Høyre ikke snakker så mye om, som at de vil åpne for en storstilt privatisering av skolen, og at de ønsker flere og eliteklasser og eliteskoler, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).(ANB-NTB)

Annonse
Annonse