JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Virke mener LO og NHO tenker gammeldags om fagopplæring

Arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO står mot hverandre i striden om fagopplæringen. LO støtter NHO.
Inger Lise Blyverket i Virke sier hun er glad for at Utdanningsdirektoratet har våget å tenke nytt, og er grunnleggende uenig i kritikken fra NHO og LO.

Inger Lise Blyverket i Virke sier hun er glad for at Utdanningsdirektoratet har våget å tenke nytt, og er grunnleggende uenig i kritikken fra NHO og LO.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

LO og NHO advarer mot å tukle for mye med dagens fagopplæring. Nå får de svar på tiltale av arbeidsgiverne i Virke.

– Dette handler om at LO og NHO føler seg truet, sier Inger Lise Blyverket i Virke.

– Jeg er grunnleggende uenig i det LO og NHO skriver. De har snudd ting på hodet. Utdanningsdirektoratet har våget å tenke nytt, sier leder Blyverket som er leder for arbeidslivspolitikk i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

I forrige uke sendte LO og NHO brev til Utdanningsdirektoratet (Udir). Udir har satt i gang en gjennomgang av tilbudsstrukturen i fagopplæringen på oppdrag av regjeringen. Gjennomgangen skal evaluere hvilke fag som skal finnes og hvilke veier som skal føre fram til fagbrevet.

Skjøvet til side

LO og NHO protesterer mot at det blir opprettet egne arbeidsgrupper ved siden av de faglige rådene. De faglige rådene er sammensatt av partene i arbeidslivet og representanter fra skolene. De har sammen forvaltet fagopplæringen. De opplever at de blir skjøvet til side i den prosessen som nå skal starte.

Virke mener at det er nødvendig å tenke helt nytt. I fire av fem programområder er det store mangler ved fagopplæringen. Det gjelder de fagene som omfatter privat og offentlig tjenesteyting.

– Det som Udir nå foreslår er det samme som vi har jobbet for, sier Blyverket.

Begeistret Blyverket

Det er ni utdanningsprogram og ni faglige råd. Udir foreslår å opprette fem arbeidsgrupper. Blyverket er begeistret for dette forslaget.

– Dette gjør det mulig å få fram de stemmen som ikke høres, sier hun. De stemmene hun sikter til er de fagområdene som ikke benytter seg av ordningen med fagutdanning. Et av dem er varehandelen. Virke er den største arbeidsgiverorganisasjonen i varehandelen. Her foregår mye av utdanningen innen hver enkelt kjede i egne kjedeskoler. De er utenfor det offentlige utdanningssystemet, og Virke kommer til å spille inn deres rolle i gjennomgangen.

Det samme synet som Virke har også arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og KS. Blyverket opplever at det er organisasjonene som har vært ledende i fagopplæringen som nå føler sin posisjon truet.

– LO og NHO ser forslaget fra Udir som et forslag om å skyve organisasjonene til side. Er du enig i et slikt syn?

– Nei, overhode ikke, og jeg skjønner ikke hva LO og NHO er redde for. Det er ikke noen forslag om å gjøre endringer på det systemet med faglige råd. De fagområdene som fungerer bra i dag kan fortsette. Det dette gjelder er å slippe nye stemmer til.

Privatisering

– Er dette et forslag om å privatisere fagopplæringen, å ta den vekk fra den offentlige skolen?

– Nei, hoveddelen av yrkesutdanningen kommer til å foregå i den offentlige skolen også i framtida, sier Blyverket.

Det neste skrittet i prosessen er at forslaget skal behandles i Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY). Dette er en paraply over de faglige rådene hvor partene i arbeidslivet og myndighetene møtes. LO har tre representanter i rådet, inkludert leder, Rolf Jørn Karlsen. Inger Lise Blyverket er Virkes representat. SRY ha møte torsdag 5. mars.

– Det som Udir nå foreslår er det samme som vi har jobbet for

Inger Lise Blyverket, leder i Virke.

Annonse
Annonse