JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever respekt for yrkesfagene

Elever ved helse- og sosialfag er lei av å bli kalt «rumpevaskere». Sosialistisk Ungdom og unge tillitsvalgte i Fagforbundet og Industri Energi møtte i dag kunnskapsministeren med krav om større respekt for yrkesfagene.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

De siste to ukene har Sosialistisk Ungdom reist rundt til yrkesskoler og arbeidsplasser over hele landet med kampanjen «Respekt for yrkesfag!». Sammen med Fagforbundet Ungdom og Industri Energi Ung har de samlet inn flere tusen postkort fra yrkesfagelever og lærlinger med krav til kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Mandag ble et utvalg av postkortene overlevert til kunnskapsministeren utenfor Stortinget.

«For VG1 bygg er diktanalyse lite relevant. Ska’kke bli rakettforsker heller» står det på et av postkortene. Ifølge SU-leder Andreas Halse er det tre krav som går igjen:

– Høyere stipend og gratis utdanning

– Mer praksis og arbeidslivsrelevant teori i utdanningen

– Flere lærlingeplasser

– Skolen er i altfor stor grad lagt opp på akademikerbarnas premisser med mye teori og tavleundervisning. Dersom vi skal ha flere til å fullføre yrkesfaglig utdanning, trenger vi mer praksis, mer samarbeid med næringslivet og en mer praktisk tilnærming i undervisningen, sier Halse.

Sliter med rekrutteringen

Yrkesfagene sliter med lav rekruttering og stort frafall i skolen. I dag er det kun halvparten av dem som velger yrkesfag, som fullfører frem til fagbrev.

En fersk rapport fra forskningsinstituttet Nifu illustrerer situasjonen. Av de som begynte på helse- og oppvekstfag høsten 2007, var det bare en tredel som gikk ut i lære. Videre svarer kun en fjerdedel av de som går ut i lære, at de faktisk ønsker å bli helsefagarbeidere. Samtidig er det et skrikende behov for nye hender i omsorgssektoren.

For å få flere til å ta fagbrev må det gjøres noe med statusen til yrkesfagene og kvaliteten på utdanningen, mener SU.

– Det kan ikke være slik at de elevene som har gode karakterer, anbefales å ta studiespesialisering, mens de som har dårlige karakterer anbefales yrkesfag, sier Halse.

Også Christina Beck Jørgensen, nestleder i Fagforbundet Ungdom, mener det er behov for en holdningsendring.

– Når lærlinger og helsefagarbeidere blir kalt for «rumpevaskere», forteller det av vi har en lang vei å gå når det gjelder å endre yrkesfagene status, påpeker hun.

Mangler lærlingeplasser

I tillegg til svak rekruttering sliter yrkesfagene med en skrikende mangel på lærlingeplasser. I dag mangler en av tre elever som søker om lærlingeplass et tilbud.

Kristin Halvorsen viste til regjeringens målsetting om å øke antallet lærlingeplasser med 20 prosent innen 2015, og lovte å fortsette dette arbeidet.

– Jeg er veldig glad for at dere er opptatt av yrkesfagene. Vi har behov for mange flere som tar fagbrev, og det er dypt urettferdig at yrkesfagene har blitt vist så liten interesse sammenlignet med resten av skolen, sa kunnskapsministeren til forsamlingen utenfor Stortinget.

Annonse

Flere saker

Annonse