JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prestegjerning på helsa løs

En av fem prester i Den norske kirke er utbrente, viser en fersk arbeidsmiljøundersøkelse.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Det er Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) som har undersøkt arbeidsmiljøet i Kirken. Undersøkelsen, som legges fram i ettermiddag, er den første samlede kartleggingen av det kirkelige arbeidsmiljøet. I spørreundersøkelsen gir drøyt 20 prosent av prestene svar som tyder på utbrenthet, skriver Aftenposten. For kirkemusikerne er andelen vel 23 prosent.

Samtidig svarer nær halvparten av de spurte at de opplever et konstant tidspress på grunn av stor arbeidsmengde.

Stort forventninspress

Dette er en virkelighetsbeskrivelse Tor Even Fougner kjenner seg igjen i. Fougner er leder for fagforeningen TeoLOgene, som organiserer prester og teologutdannede. Han forteller om en arbeidshverdag som kjennetegnes av stort forventningspress og mangel på ressurser.

– Kirkefeltet rører ved det aller dypeste i oss mennesker. Derfor er det så viktig å møte den enkelte på en unik måte. Jeg tror prester er veldig redd for å behandle menneskene de møter som et navn og et nummer i rekken. Det skaper et stort forventningspress, både utenfra og til egen person, sier han.

Fougner understreker at han ikke har hatt anledning til å lese rapporten ennå, men uttaler seg på generelt grunnlag.

I tillegg til et stort personlig engasjement for jobben, har prestene en krevende arbeidshverdag hvor de mange ganger i uka må være kreative i svært forskjellige situasjoner – fra barnedåp til gravferder, påpeker Fougner. Også prester kan ha behov for å avreagere etter sterke opplevelser, men dette har Kirken tradisjonelt vært lite flinke til å ivareta, mener han.

Samtidig preges Kirken av pressede budsjetter og få ansatte.

– Når en går og lurer på om kirkebudsjettet holder gjennom året, er det klart at det er en påkjenning for arbeidsmiljøet, sier Fougner.

Arbeidskonflikter

Undersøkelsen fra Arbeidsforskningsinstituttet peker på at personkonflikter og faglige konflikter preger mange arbeidsplasser. Tor Even Fougner tror det har sammenheng med Kirkens komplekse struktur. Mens prestene er statsansatte, er andre yrkesgrupper i Kirken ansatt i kommunen. Her finnes det store motsetninger.

Samtidig finnes det ofte konfliktlinjer mellom de kirkelige fellesrådene og de ansatte i menighetene lokalt, påpeker Fougner. Konflikter som kan dreie seg om alt fra teologi til praktiske spørsmål som hvem som skal måke snø foran kirken søndag morgen.

Nesten halvparten av de mer enn 6000 ansatte i Kirken har svart på forskernes spørreundersøkelse. Det er en svært høy svarprosent for denne typen undersøkelse.

Annonse
Annonse