JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vellykket rydding av klasevåpen

Det går fortere enn ventet å rydde opp områder som er forurenset av klasevåpen.

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre da han tirsdag åpnet et møte om temaet i Oslo.

Norge er denne uken vertskap for en internasjonal konferanse om statusen for forbudet mot klasevåpen, som Norge var initiativtaker til for fem år siden.

– Les også: Norsk press på FN

Det såkalte statspartsmøtet samler landene som har forpliktet seg til å forby klasevåpen, land som vurderer å slutte seg til forbudet, og representanter for en rekke FN-organisasjoner, Røde Kors og andre organisasjoner.

– På undertegningskonferansen i 2008 var vårt klare budskap at vi trengte å iverksette konvensjonen så fort som mulig. Siden det har det vært betydelig framgang på bakken, sa Støre.

Han påpekte at forbedrede metoder for å rydde områder som er forurenset av restene av klasevåpen, har gjort tiden det tar å rense opp, dramatisk kortere.

De fleste områdene kan ryddes på under fem år om det er politisk vilje og ressurser til det, og selv i de verst rammede områdene er tidsrammen nå ett eller to tiår i stedet for flere århundrer, sier han.

Stigmatisert

Utenriksministeren sa at konvensjonen mot klasevåpen har vært mer effektiv enn forbudet mot landminer.

Årsaken til det er at den kom før bruken av klasevåpen var utbredt, og at klasevåpen allerede er stigmatisert slik at de fleste stater ikke vil ha det på seg at de bruker dem.

I talen pekte Støre på at konvensjonen setter ofrene for klasevåpen i sentrum.

– Altfor mange har betalt prisen for disse våpnene. Og mange må betale prisen hver dag for resten av livet. Tidsrammen for disse ofrene er et helt liv, ikke bare noen år, sa Støre.

Gjøre opp status

Konferansen i Oslo skal blant annet gjøre opp status for forbudet som trådte i kraft 1. august 2010, og drøfte hvordan flere land kan overtales til å slutte seg til forbudet.

111 stater har hittil sluttet seg til konvensjonen som ble forhandlet fram etter norsk initiativ i 2007-2008, og 75 av dem har ratifisert avtalen.

Konvensjonen forbyr all produksjon, lagring og bruk av klaseammunisjon og pålegger stater å rydde rammede områder og destruere egne lagre innen fastsatte frister. Den omfatter også forpliktelser om støtte til ofre.

Foruten Støre spiller Libanons utenriksminister Adnan Mansour en viktig rolle på konferansen som president, og Norge overtar nå formannskapet etter Libanon. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse