JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder fast ved frontfaget

Partene i arbeidslivet var tirsdag innkalt til møte hos statsministeren for å diskutere erfaringene fra årets lønnsoppgjør. Frontfagsmodellen står fast, understreker Jens Stoltenberg.

– Det er bred enighet rundt bordet om at det fortsatt er konkurranseutsatt industri som skal sette rammene for lønnsdannelsen i Norge, altså det vi kaller frontfagsmodellen. Nå skal vi drøfte hvordan den skal håndteres, sa statsministeren på tirsdagens pressekonferanse.

Regjeringen setter ned et utvalg som skal se på hvordan lønnsdannelsen i Norge fungerer. Dette skal være et ekspertutvalg der partene i arbeidslivet er representert, og det skal ledes av økonomiprofessor Steinar Holden. Målet er at utvalget skal legge fram sitt arbeid i løpet av 2013, altså i god tid før det neste hovedoppgjøret.

Tøff streikevår

Det er en turbulent streikevår som er bakgrunnen for dagens møte. Lønnsoppgjøret i staten var preget av en skarp tone mellom administrasjonsminister Rigmor Aaserud og arbeidstakersiden. Og mellom de ulike arbeidstakerorganisasjonene har det hersket gjensidig mistillit.

I slutten av mai gikk statsansatte ut i den første streiken i staten på 28 år. Arbeidstakersiden reagerte på at tilbudet fra statsråd Rigmor Aaserud ikke matchet frontfaget i industrien, og kalte det et skambud. Aaserud på sin side mente tilbudet var godt.

Frontfagsmodellen var derfor et sentralt tema under dagens møte. Denne modellen innebærer at den konkurranseutsatte industrien forhandler først og dermed setter rammene for andre grupper i lønnsoppgjøret. Hensikten er å sikre moderat lønnsvekst samlet sett, innenfor rammene av det konkurranseutsatt industri kan tåle.

Uenigheten mellom partene dreier seg om hvordan frontfagsmodellen skal forstås. Mens arbeidstakersiden i offentlig sektor ser resultatet i industrien som et gulv for lønnsveksten, har arbeidsgiversiden sett frontfaget som et tak.

Nye retningslinjer

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke er blant dem som har hevdet at dagens frontfagmodell ikke er bærekraftig over tid og at lønnstilleggene i industrien må bli mindre rause dersom frontfagsmodellen skal bestå.

Flere av arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor har reagert på at offentlig ansatte må ta «straffen» for en god lønnsvekst i industrien, og uttrykt bekymring for at de offentlig ansatte alene skal få ansvaret for å vise moderasjon i lønnsoppgjørene.

– Det er viktig at vi nå går igjennom frontfagets virkning på lønnsdannelsen. Det er uenigheter rundt definisjonen av frontfaget, og vi trenger å få trukket opp disse retningslinjene på nytt, kommenterte LO-leder Roar Flåthen etter møtet.

YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener frontfagets legitimitet har blitt utfordret i årets lønnsoppgjør.

– Jeg opplever at det er en skjør enighet rundt det utvidede frontfaget der også funksjonærene i industrien er med. Det er viktig å sikre at denne ikke misbrukes, sier han til LO-Aktuelt.

– Kan bli bedre

Også forhandlingssystemet i offentlig sektor var tema på dagens møte. Staten er frontfag i offentlig sektor, så da streiken i vår var et faktum, ble det ikke lagt fram noe tilbud i kommuneoppgjøret. De kommuneansatte fulgte dermed med på lasset og gikk ut i streik de også. En streik som av mange ble karakterisert som helt unødvendig.

– Det er alvorlig når mange i etterkant sier at streiken i kommunesektoren var unødvendig og kunne vært unngått. Det er lang tradisjon i Norge for at staten forhandler først, men det norske systemet kan bli bedre, sa Stoltenberg etter møtet.

Han lovet at dette er ett av punktene det nye Holden-utvalget vil se på.

Felles arbeidsgiverorganisasjon

Konflikten i staten og følgekonflikten i kommunene har fått LO-leder Roar Flåthen til å sette spørsmålstegn ved hele forhandlingssystemet i offentlig sektor. Én felles arbeidsgiverorganisasjon i offentlig sektor er ett av forslagene som har vært lagt fram. Blant annet har dette vært et ønske fra Fagforbundet, som er LOs største forbund.

Unio-leder Anders Folkestad er skeptisk til den ideen. Med én arbeidsgiverorganisasjon vil det politiske ansvaret vil bli mindre tydelig, frykter han.

Heller ikke YS-leder Kvalheim ivrer for én felles arbeidsgiverorganisasjon.

– KS og Spekter har over tid utviklet seg i så forskjellige retninger, så vi tror det blir vanskelig å gjennomføre, sier han.

Til stede på møtet var representanter for LO, Unio, YS, Akademikerne, NHO, KS, Spekter, Virke, Fellesforbundet og Norsk Industri.

Annonse

Flere saker

Annonse