JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp vil legge ned sykehusforetakene

Senterpartiet mener at de statlige sykehusforetakene mangler demokratisk legitimitet.

De bør derfor legges ned, mener partiet.

Sps sykehusutvalg mener at eierskap og drift av sykehusene må forankres bedre i Stortinget, og at sykehusene bør desentraliseres, skriver Nationen.

– Les også: Ahus avviser kritikk

Også Arbeiderpartiet mener sykehusorganiseringen bør diskuteres. Men partiet har ikke tro på Sps løsning om å desentralisere dagens modell.

– En regional modell er å foretrekke fremfor fylkesmodell. Fylket jeg representerer, Finnmark, vil være for smått og ikke klare å levere de tjenestene som blir etterspurt innenfor fylkesgrensene. Jeg frykter en fragmentering av de regionene vi har i dag. Norge er ikke et større land enn at vi må se på ressursene i sammenheng, sier Aps nestleder Helga Pedersen.

– Jeg ser også svakheter ved foretaksmodellen, men har til dags dato ikke sett en god nok modell som kan erstatte den regionale, statlige foretaksmodellen, sier hun videre.

Pedersen avviser at Sps forslag betyr splid i regjeringen.

– Det er ikke nytt at Ap og Sp har ulikt syn på foretaksmodellen. Diskusjonen er nyttig og fruktbar, og jeg er sikker på at vi blir enige hvis vi vinner valget i 2013. Vi er enige om å prioritere offentlig helsevesen fremfor skattekutt og privatisering, sier Pedersen.

– Les også: Behandler flere enn før

Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe er på sin side opptatt av at partiet må få gjennomslag hvis den rødgrønne regjeringen fortsetter etter 2013.

– Vi vil stille tydelige krav til ny regjering, og Sp må få gjennom endringer. Det er ikke verre å bli enige om denne saken enn andre saker. For Sp er sykehus en av de fem viktigste sakene. Dagens modell har ikke flertall i Stortinget, og sykehus blir en sentral sak i valgkampen, sier Toppe. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse