JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statskog-ledelsen vil ha delprivatisering

Mer salg av enkelteiendommer, kombinert med opprettelse av flere aksjeselskaper der Statskog er deleier. Dette er blant forslagene Statskogs styre har lagt fram for landbruksministeren.

NYSKAPENDE?  I sitt møte med pressen var styreleder Gunnar Olofsson opptatt av å omtale dette som en "delprivatisering" av Statskog. Han vil sikre tilgangen til jakt og fiske, og mener samtidig at skogindustrien må være nyskapende, nå som oljealderen går mot slutten.

NYSKAPENDE? I sitt møte med pressen var styreleder Gunnar Olofsson opptatt av å omtale dette som en "delprivatisering" av Statskog. Han vil sikre tilgangen til jakt og fiske, og mener samtidig at skogindustrien må være nyskapende, nå som oljealderen går mot slutten.

Ole Palmstrøm

anne.siri.rena@lomedia.no

Statskogs styre understreker at de vil sikre tilgang til jakt og fiske.

Statskogs utredning er bestilt av landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, og ble presentert for statsråden mandag formiddag.

Ingen storstilt privatisering er på trappene, hvis regjeringa følger anbefalingen fra Statskogs styre. Styreleder Gunnar Olofsson holder nemlig fast ved at dette er snakk om en delprivatisering.

Flere modeller

Utredningen skisserer flere modeller for hvordan Statskogs økonomisk drivbare skoger kan privatiseres.

Styret mener dette kan gjøres ved fortsatt salg av spredte skogeiendommer, ved å etablere ett stort aksjeselskap eller ved å legge noen av Statskogs skogeiendommer inn i flere regionale eller lokale aksjeselskaper.

De anbefaler også å økte *aronderingssalget med 150 000 dekar.

Jakt og fiske

Styreleder Gunnar Olofsson trekker fram tilgangen til jakt og fiske som det som berører nordmenn mest, og sier han har full respekt for innvendingene fra det norske folk. Han mener dette sikres ved oppretting av aksjeselskaper, dersom Statskog eier minimum 34 prosent av aksjene.

Det sikres derimot ikke ved rene eiendomssalg. Enhver grunneier styrer retten til jakt og fiske på egen grunn.

– Det ligger en grundig prosess bak denne utredningen, sier styreleder Gunnar Olofsson under et møte med pressen i Oslo sentrum mandag.

Statsråd Sylvi Listhaug har argumentert for å privatisere Statskogs økonomisk drivbare skoger. Salg av 2,4 millioner eller areal tilsvarende Vestfold fylke, var oppdraget statsforetaket fikk av regjeringa. Dette utløste flere protesterende folkeaksjoner, især på Facebook.

Les også: Kamp om arvesølvet

Høylytte motstandere

74 prosent av befolkningen er imot salg, ni prosent for, viste en spørreundersøkelse utført på oppdrag av Norsk Jeger- og Fiskerforbund.

Forbundet er sterkt imot privatisering, og mener statlig eierskap er den eneste garantien for at allmenheten er sikret tilgang til jakt og fiske.

I Norge eier staten 14 prosent av skogen. I Sverige er 27 prosent av skogen statseid, og i Tyskland 52 prosent.

Landbrukspolitisk talsperson Knut Storberget (Ap) er blant dem som påpeker at den norske staten eier lite skog sammenlignet med andre skandinaviske land.

– Dessuten er det allerede solgt ut mange spredte skogteiger i forbindelse med arronderingssalget som den rødgrønne regjeringa åpnet for. Grensen for videre utsalg snart er nådd, sier Storberget i en pressemelding.

Les også: Ap vil lage allianse mot salg av Statskog

Dags for debatt

Styreleder Gunnar Olofsson er glad Statskogs egen utredning endelig er gjort offentlig. Transparens vil føre til debatt, mener han.

– Nå kan partene vurdere selv, framfor å basere diskusjonene på rykter, sier han.

Arbeidet med utredningen har vært et oppdrag fra politisk hold, men de har ikke forholdt seg til den politiske debatten underveis, sier Olofsson.

Skogen er framtidas næring

Likevel hadde styret i Statskog en langsiktig plan – det var de som først gikk til departementet for å få en gjennomgang av egen forvaltning.

Ifølge styreleder Olofsson, skjedde dette før Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering.

– Skogbruk er en langsiktig virksomhet og det er viktig med ansvarsfulle eiere. Det har vært mange endringer i skogbruksindustrien de siste årene, og spørsmålet vårt var: går det an å løse dette på en annen måte?

– For mange ressurser har gått til nyskaping i oljeindustrien sammenlignet med skogbruksindustrien, nå trengs mer til sistnevnte, fortsetter Olofsson.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug mener Statskog-styret har lagt bak seg et omfattende arbeid.

– Jeg vil foreta en grundig gjennomgang før regjeringa kommer tilbake med forslag om hvordan vi kan bruke eierskapet i Statskog til å øke utnyttelsen av de totale skogressursene i Norge, sier hun i en pressemelding.

Hva er Statskog?

Landets største grunneier.

Arealet utgjør oppunder 60.000 kvadratkilometer, en femtedel av fastlands-Norge.

Sikrer allmennhetens rettigheter på statens grunn.

Har virksomhet innen fire kjerneområder: skog, friluftsliv, eiendom og energi.

Kilde: statskog.no

– Nå kan partene vurdere selv, framfor å basere diskusjonene på rykter.

Gunnar Olofsson, styreleder i Statskog

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Hva er Statskog?

Landets største grunneier.

Arealet utgjør oppunder 60.000 kvadratkilometer, en femtedel av fastlands-Norge.

Sikrer allmennhetens rettigheter på statens grunn.

Har virksomhet innen fire kjerneområder: skog, friluftsliv, eiendom og energi.

Kilde: statskog.no