JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan gjøre comeback

Tilhengerne til Silvio Berlusconi håper han tar opp kampen om kapteinslua i italiensk politikk.

Lørdag legger cruiseskipet Divina fra kai i Venezia. Innimellom cocktails, gallamiddager, cruiseunderholdning og ekskursjoner i land er Berlusconi ventet å foredra om italiensk politikk, den økonomiske situasjonen og partiet hans, Folk for frihet (FdL), melder The Telegraph.

– Det ser virkelig ut som om han kommer til å stille igjen, sier Italia–ekspert James Walston ved Det amerikanske universitetet i Roma til avisen.

Han tror cruiset markerer starten på Berlusconis valgkamp før vårens valg, og flere TV-kanaler fra Berlusconis eget medieimperium Mediaset er ventet å følge hendelsene i Adriaterhavet tett.

Det ukelange cruiset er fullbooket med lugarpriser på 10.000 kroner.

– Les også: Velgernes vrede truer

Rykter

Det har lenge gått rykter i italiensk presse om at milliardæren og mediemogulen er på vei tilbake, men bortsett fra noen hint har han ikke selv bekreftet noe.

I sin ungdom livnæret Berlusconi seg en periode som smørsanger på cruisebåtene i Middelhavet, og den tidligere statsministeren har drevet vellykket valgkamp på den maritime måten tidligere.

I 2000 leide han et cruiseskip og seilte Italia rundt med politiske møter i landets havnebyer. Året etter ble han valgt til statsminister for andre gang.

– Les også: Betalte til mafiaen

Sorti

Berlusconi fikk en trist sorti da han gikk av som statsminister i fjor. Han etterlot seg et land med nullvekst og enorm gjeld, og «Il Cavaliere» - ridderen - ble buet ut av italiensk politikk.

Inn kom den betydelig gråere Mario Monti og en teknokratregjering for å redde Italia fra fallitt.

Og Monti har gjennomført økonomiske reformer og nedskjæringer og klart å dra Italia bort fra kanten av stupet.

Vil ha Monti

Monti selv ønsker ikke å fortsette, men 37 prosent av italienerne sier de ønsker en ny teknokratregjering med Monti i spissen, ifølge en måling i avisen Corriere della Sera.

Både næringslivsledere og europeiske ledere ønsker Monti, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Etter Monti er det Monti for oss, sier Pierferdinando Casini i det lille partiet UDC til nyhetsbyrået AFP.

Skandaler

Et politisk comeback for Berlusconi vil være litt av en bedrift. Han etterlot seg ikke bare en skakkjørt økonomi, men har vært involvert i en rekke skandaler og er kjent for sine utsvevende «bunga bunga»-fester.

Han er innblandet i flere rettssaker, blant annet er han tiltalt for å ha kjøpt sex av ei mindreårig jente. Han anklages for maktmisbruk, underslag og for forbindelser til mafiaen.

Men han har ennå ingen fellende dom mot seg, har overlevd den ene skandalen etter den andre og kommet tilbake til makten to ganger tidligere.

Nummer to

Og skandaler til tross: meningsmålingene plasserer fortsatt Berlusconis parti Folk for frihet (PdL) på andreplass etter det sentrum-venstreorienterte Demokratisk parti (PD).

Men oppslutningen har dalt, og Berlusconis tilhengere håper kanskje på et oppsving med et mediestunt i Adriaterhavet.

PD går for en annen strategi. Partileder Matteo Renzi drar nå ut på valgkampturné i en campingbil. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse